DruštvoKultura

Seminar o stručnom usavršavanju bibliotekara

U Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović održan je jednodnevni seminar za stručno usavršavanje bibliotekara. Cilj je da se na što bolji način prikaže korisnicima ali i ostalim sugrađanima ono šta biblioteka radi. Na kraju seminara svi učesnici dobiće sertifikat na šest akreditovanih časova.

Prema zakonu o bibliotečkoj informacionoj delatnosti, svaki bibliotekar obavezan je da se stalno stručno usavršava. Upravo seminar koji je održan u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ pod nazivom „Balkan Ineli – bibliotečka mreža kao primer kulturne diplomatije“ jedan je od vidova takvog usavršavanja, istakla je diplomirani viši bibliotekar Danijela Skoković iz Narodne biblioteke „Požega“.

„To je akreditovani program stručnog usavršavanja za bibliotekare. Koleginica Beba Stanković  i ja imamo taj seminar koji treba da rasvetli jedan projekat u kome smo učestvovale. To je bio trogodišnji projekat koji govori o inovacijama u bibliotekarstvu. O tome kakav odnos prema korisnicima treba da bude. Kako možemo da pravimo projekte, kako da ih planiramo. Kako da zagovaramo za biblioteke, koje je jako važno pitanje“, objasnila je Skoković.

Diplomirani viši bibliotekar, sa odeljena za kulturne programe i protokol, Narodne biblioteke u Srbiji Beba Stanković istakla je da im je cilj da ovim projektom povežu bibliotečku praksu koju poseduju sa što više biblioteka.

„Nažalost retko kad imamo biblioteke koje su namenski zidane zgrade koje rade u normalnim uslovima. Mislim da u Srbiji postoje samo tri takve zgrade. Tako da mi mnogo moramo da prilagođavamo naš posao postojećem stanju. Moramo mnogo da učimo, da budemo sposobni da prostor koristimo za više namena, tako da su ovi projekti,  seminari i edukacije jako važni, da se od onoga čime raspolažemo izvuče najveći maksimum pre svega za naše korisnike“, dodala je Stanković.

Svaka razmena iskustva, a posebno kada je Danijela u pitanju, koja je dobila i nagradu za najboljeg bibliotekara u Srbiji, koja mnogo putuje i posećuje evropske biblioteke i puna je iskustva bibliotekarstva i inovacija savremenih tokova. Tako da nam njena iskustva mnogo znače u primeni ideja onoliko koliko smo mi to u mogućnosti da odradimo, istakla je diplomirani bibliotekar Binela Fetahović.

Ona je istakla da je stručni seminar koji je održan u biblioteci bio jednodnevan i da su na kraju svi učesnici dobili sertifikat na šest akreditovanih časova.

A. Ademović

Podeli