Društvo

Imami u Tutinu osudili napad na Salihovića

Imami Medžlisa Islamske zajednice Tutin najoštrije osuđuju skorašnji napad na našeg kolegu Nezira efendiju Salihovića.

“Vjerujemo da će nadležni državni organi uhapsiti i kazniti počinioce kao i njihove nalogodavce”, kaže s eizmeđu ostalog u saopštenju.

“Mi Imami opštine Tutin smo se posebno radovali izborima u islamskoj zajednici koje je raspisao Reisu-l-ulema na svim nivoima. Od osnivanja Rijaseta Islamske zajednice Odbor u Tutinu vodi jedan čovjek koji ga je privatizovao”, kaže se u saopštenju.

Imami Tutina u saopštenju obavještavaju javnost da su na teritoriji Medžlisa Islamske zajednice Tutin i svim džematima koji djeluju u okviru Rijaseta Islamske zajednice Srbije održani izbori za članove džematskih odbora i zastupnike džemata u skupštini medžlisa. Izbori u svim džematima su protekli u bratskoj atmosferi, osim, nezadovoljstva nekolicine Imama koji su stali uz čovjeka koji je privatizovao Odbor islamske zajednice Tutin.

Na izborima koji su izvršeni u svim džematima Medžlisa Tutin za Reisu-l-ulemu se potpisalo 23 aktivna Imama, ne računajući vjeroučitelje i druge radnike islamske zajednice koji su također za Islamsku zajednicu koju predvodi Reisu-l-ulema Srbije, dok su mali broj njih stali na strani protiv održavanja izbora (zadovoljni svojim položajem) i mimo legalnih institucije sami sa nekoliko Imama osnovali svoju instituciju i proglasili Hasib ef. Suljevića za Muftiju Sandžačkog.

“Imami opštine Tutin najoštrije osuđujemo ovako djelovanje nekih Imama da samostalno i vanstitucijalno djeluju i osnivaju svoje Odbore i da se sami proglašavaju Muftijama, direktorima, presednicima i drugo.  Također, osuđujemo zloupotrebu minbera za širenje dezinformacija kao i konferenciju za novinare”, kaže se u saopšetnju koje je stiglo u našu redakciju.

Podeli