Društvo

Zaokruživanje stoljetnog projekta obnavljanja školstva na bosanskom jeziku

Jedan od ključnih aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća je i inicijativa za osnivanje  departmana za Bosanski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.  Implementacija nastave na bosanskom jeziku se nastavlja kroz različite aktivnosti, plasiranje udžbenika na ovom jeziku, kao i rješavanje problema u vezi sa spornim predmetima koji se nalaze u ovim udžbenicima, rečeno je na konferenciji za novinare Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Praćenje kvaliteta kao i revizija nastave i nastavnih programa jedan je od prioriteta implementacije nastave na bosanskom jeziku. Kako je istakao potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća , Esad Džudžo, u Sandžaku nastavu na bosanskom jeziku sluša ukupno 15 536 učenika, odnosno 676 odjeljenja. 241 udžbenik je u funkciji, ali su sporna 52 naslova, koje treba u što skorije vrijeme riješiti.

 Inicijativa za osnivanje  departmana za Bosanski jezik i književnost

Jedan od ključnih aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća je i inicijativa za osnivanje  departmana za Bosanski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

“ Insistiraćemo na osnivanju posebnog departmana za Bosanski jezik i književnost i to sa pet studisjskih programa:

  1. Bosasnki jezik i književnost
  2. Historija
  3. Muzička kultura
  4. Likovna kultura
  5. Program za odgajatelje “- istakao je Džudžo.

“Bošnjaci Sandžaka su vrlo vezani za svoj bošnjački nacionalni i kulturni identitet, te implementacijom nastave na bosanskom jeziku, kao i rješavanjem spornih tema će se zaokružiti stoljetni projekat, odnosno obnavljanje školstva na bosanskom jeziku nakon sto godina”- zaključio je Džudžo.

 

I. Hodžić

 

 

 

Podeli