Društvo

Škrijelj: Državni organi žele da legalizuju ubistvo Fahrudina Skarepa

” Stranka demokratske akcije Sandžaka izrazila je zabrinutost što ni nakon pet mjeseci od ubistva Fahrudina Skarepa nije podignuta optužnica protiv policajca koji je upucao mladića iz Tutina ” , istakao je na press konferenciji generalni sekretar ove stranke, Ahmedin Škrijelj. On je rekao da još više sumnje u rad sudstva unosi činjenica da je Apelaciono tužilaštvo iz Kragujevca ovaj slučaj delegiralo Višem javnom tužilaštvu u Užicu.

Generalni sekretar SDA Sandžaka, Ahmedin Škrijelj, kaže da je namjera državnih organa da legalizuju ubistvo čija je žrtva nevini Bošnjak iz Tutina, a da ubica prođe nekažnjeno. On ističe da taj stav potvrđuje odluka da se predmetom od sada bavi Više javno tužilaštvio u Užicu. Generalni sekretar SDA Sandžaka smatra da se nisu stvorili uslovi da Aplecioni sud postupi na ovaj način.

” Ovaj postupak apsolutno opravdava naše sumnje i strahovanje u vezi sa ovim slučajem. Ja ću podsjetiti javnost i na izjavu ministra policije, Nebojše Stefanovića, koji je neposredno nakon ubistva pokušao da amnestira ubicu i sačuva ga od odgovornosti. Takođe činjenica je da optužnice još nema, ali je najavljena mogućnost puštanja ubice da se brani sa slobode što zajedno sa prebacivanjem slučaja na tužilaštvo u Užicu šalje jednu zabrinjavajuću poruku i potvrđuje činjenicu da državni organi ove države idalje vode diskriminatorsku politiku i leglizaciju zločina protiv Bošnjaka “, rekao je Škrijelj.

Škrijelj je izrazio zabrinutost da će i ovaj slučaj doživjeti sudbinu brojnih neriješenih i nerasvijetljenih zločina iz prošlosti među kojima je slučaj u Štrpcima, naglasivši da državni organi ni danas ne odustaju od te politike. On je pozvao sve Bošnjake i predstavnike različitih organizacija da 27. februara u 13:00 budu kod Sebilja u Novom Pazaru i da zajdenički ukažu na sve dosadašnje zločine nad Bošnjacima u Sandžaku.

Podeli