Društvo

Predavanje u svim vrtićima Novog Pazara o morbilama

Zbog sve učestalije pojave morbila kod dece, u svim novopazarskim vrtićima lekari Zavoda za javno zdravlje održali su predavanja o prepoznavanju simptoma ove zarazne bolesti. Predavanja su prvenstveno bila namenjena vaspitačima, a mogli su da prisustvuju i svi zainteresovani roditelji.

Zbog pojave sve većeg broja obolele dece od morbila, odnosno malih boginja , Zavod za javno zdravlje odlučio je da istovremeno u svim vrtićima u Novom Pazaru održi predavanje na temu „Kako prepoznati prve simptome morbile“. U vrtiću „Naše dete“ predavanje je održala doktorka Selma Bihorac koja je istakla koliko je važno prepoznati prve simptome, i na taj način sprečiti da bolesna deca zaraze zdravu.

„Obzirom da su vaspitači ti koji su u stalnom kontaktu sa roditeljima ove dece koja spadaju u ovu grupu, koja podležu obaveznoj imunizaciji protiv morbila, potrebno je da stalnim kontaktima sa roditeljima pričaju o važnosti ove imunizacije. Koliko ona nije ni malo štetna za decu. Da pobijemo sve te zabranjene teme koje su bile razlog ovoj rupi koju danas imamo, jer ta bolest je skoro bila iskorenjena u našoj zemlji, a nažalost sada ima sve veći broj zaraženih“, objasnila je Bihorac.

Direktorka Predškolske ustanove „Mladost“ Sabina Hoćanin kaže da imaju odličnu saradnju sa Zavodom za javno zdravlje i da je ova tema, vezana za morbile, veoma bitna, a edukacija, koju su danas dobili od strane doktora, mnogo će im pomoći u budućem radu.

„Mi kao ustanova smo takođe krenuli sa proverom vakcinalnog statusa sve naše upisane dece. Počeli smo od 2016. godišta do 2012. Ti spiskovi su predati Zavodu za javno zdravlje( ZZJZ) i Domu zdravlja koji će za svako dete proveriti kakav je vakcinalni status. Imaćemo podatake za svako dete koju je vakcinu primilo a koju ne“,kazala je Hoćanin.

Prvi simptomi malih boginja, odnosno morbila, su temperatura veća od 40 stepeni, ospe, malaksalost, curenje nosa i kašalj, crvene i vodnjikave oči.

Stručnjaci kažu da je dovoljan samo jedan kontakt sa zaraženom osobom i neminovno dolazi do širenja bolesti, kao i da jedna osoba može zaraziti njih 15. Lekari navode da period inkubacije bolesti traje od 10 do 12 dana, da se ospe pojavljuju između dva i četiri dana od početka, a prolaze posle četiri do šest dana.

A. Ademović

 

 

 

Podeli