Sport

Na proleće berićetnije

Fudbaleri superligaškog debitanta,nisu plasmanom zadovoljili očekivanja sportske javnosti u Sandžaku.

Plavi su,međutim,imali u premijernoj polusezoni u eliti dosta turbulencija i problema.

Oni koji su bili isuviše u oblacima,nakon istorijskog momenta i plasmana kluba u sam vrh našeg  fudbala,najavljivali su  megalomanske i nerealne ambicije. Međutim,stvarnost je bila potpuno drugačija,euforija je splasla nakon startnih poraza i izuzetno teškog rasporeda u prvih pet kola.Nisu međutim u taboru Novog Pazara ni pomišljali da se predaju i pomire sa ulogom epizodiste u eliti,a onda je 22.septembra,Uprava napravila,čini se ključni potez,angažovavši mladog stručnjaka,Ljubomira Ristovskog. 42-godišnji trener je počeo da polako, prilično „nasukani plavi brod“ vodi ka „mirniji fudbalskim vodama“.Pod njegovim vođstvom,Pazarci ne samo da nisu ni jednom poraženi kraj Jošanice,nego nisu primili ni gol.Od ekipe,koju nije selektirao,uspeo je da izvuče maksimum.

„Nije mi bilo svejedno kada sam dolazio,jer je tim bio bez ijednog boda.Priznajem,trebalo je hrabrosti da se prihvatim ovog izazova,iako sam pratio dešavanja u klubu.Znao sam da je  bilo još nekoliko kandidata za trenera,ali nisam ni sanjao da će izbor pasti na mene.Vremena za kalkulacije nije bilo.Za samo dva dana od dolaska,na mom  debiju smo ostvarili istorijsku pobedu protiv Smedereva.Tu utakmicu nikada neću zaboraviti.Sem što smo trijumfovali,uverio sam se da Novi Pazar ima najbolju i najverniju publiku.Ambijent je bio predivan,a ti bodovi su nam mnogo značili u nastavku prvenstva“,priseća se Ristovski.

U startu se suočio sa velikim problemom:

„Primetio sam očigledan nedostatak samopouzdanja cele ekipe,pa je prvi i osnovni cilj bio da to vratim kod svih igrača.Većinu sam poznavao,znao sam da su kvalitetni i da plasman na tabeli nije bio realan.Brojke govore da sam uspeo u tome,iako ne mogu da budem zadovoljan bodovnim saldom.Ne mogu da prežalim kako smo jeftino prokockali pobedu u Borči,iako smo imali prednost od 2:0.Takav duel nisam imao u karijeri.Neshvatljivo je koliko  smo „zicera“ promašili i kako smo jeftino primali golove“.

Ukupni utisak  u polusezoni za Ristovskog  je delimično zadovoljavajući:

„Mogli smo više,u nekim utakmicama nismo bili miljenici sreće. Izgubili smo četiri boda,ne svojom krivicom. Protiv Radničkog smo „imali“ rivala,no dva sudijska previda su nas osujetila da osvojimo ceo plen. Jagodini  smo stvorili najviše prilika otkako sam  trener Novog Pazara,imali više od igre,ali lopta jednostavno nije htela u gol.

Ipak,najbitnije da je ekipa počela da igra, svaki pojedinac je pružao maksimum.Uz već afirmisane  i prekaljene: Vusljanina,Bogunovića,Babića i Šarca,drago mi je da su se radom i angažovanjem nametnuli i stekli punu afirmaciju: Đogatović,Marković,Škrijelj,Lotinac,dok je Arifović nagovestio ogroman potencijal.Hadžibulić je „eksplodirao“ u finišu polusezone,izuzetno sam zadovoljan njegovim partijama,kao i Filipa Stojanovića. Više sam očekivao od Ademovića,Đalca i Mugoše, jer znam da su kvalietni igrači.Verujem da će me razuveriti na proleće.

Trenutna pozicija na tabeli nam ne garantuje miran nastavak šampionata. Predstoji nam pojačavanje u svim linijama tima,posebno u napadu.Verujem da ćemo uz dobro odrađene pripreme ostvariti cilj-opstanak,iako smo svi svesni da neće biti nimalo lako.Novi Pazar kao grad i naša armija navijača to zaslužuju,zaključio je strateg plavih.

NAJLEPŠE PROTIV“ERA“,NAJBOLNIJE NA KARABURMI

Pazarci su u finišu pružili dva dijametralno suprotna izdanja,za samo nedelju dana.Protiv Slobode na svom terenu i OFK Beograda, u gostima.

„Paradoksalno zvuči,ali iako smo  utakmicu sa Užičanima odigrali bez pomoći navijača,sve se odvijalo kao iz snova.Maltene,sve što smo zamislili,to nam se i ostvarilo.Bio  sam neizmerno srećan nakon tog trijumfa,jer se zna da je Sloboda u samom po svemu u vrhu našeg fudbala.Najviše me je zaboleo poraz protiv romantičara na Karaburmi,iako smatram da je rezultat bio previsok.Primili smo naivno dva gola za samo 20 minuta,a nakon toga nas je rival dotukao,otkriva Ristovski.

NOVI PAZAR ŽIVI ZA FUDBAL

„Dugujem veliku zahvalnost upravi,koja mi je ukazala poverenje da vodim Novi Pazar,posebno direktoru Seadu Brunčeviću,kao i najbližim saradnicima Izetu Ljajiću i Naseru Halitoviću. Došao sam u u sredinu gde se fudbal iznad svega voli. To su pokazale i utakmice u kojima nismo pobedili,a ipak smo ispraćeni ovacijama publike,kao i protivnici. Tako nešto se ne može opisati,to treba doživeti. Navijači su nam veliki oslonac.Najbolji su.Uz njihovu podršku i pomoć,sve je mnogo lakše i lepše“,smatra Ristovski.

GRAD UZ KLUB

Fudbalski klub Novi Pazar se najvećim delom finansira sredstvima iz gradskog budžeta. Lokalna samoprava nesebično pomaže bivstvovanje najpopularnijeg sportskog kolektiva u regiji,uz podršku nekolicine sponzora. Atmosfera je prava fudbalska,sve u želji da plavi postanu respektabilan i stabilan superligaš.

AMBIJENT ZA PONOS

Dok većina superligaša muku muči kako da privoli navijače na tribine,u Novom Pazaru takvih problema nema već godinama.Naročito otkako su plavi postali deo fudbalske elite, Gradski stadion je jedan od najposećenijih u Srbiji. Nekoliko puta je zabeležena maksimalna poseta,od 8000 gledalaca,koji pak imaju sve konfornije uslove za praćenje utakmica. Zapadna tribina je u potpunosti pokrivena, međutim,rekonstrukcija ovog fudbalskog zdanja još uvek nije okončana. Već je ranije planirana izgradnja severne tribine,čiji je završetak planiran do prolećne premijere,protiv Partizana.Kada ona bude u funkciji,i pristalice gostujućih timova će imati adekvatno mesto,dok će kapacitet na „zapadu“ biti proširen.

E.N.

Podeli