Društvo

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar je i ove godine brojnim aktivnostima obeležio nacionalni dan bez duvanskog dima. Ovogodišnjim sloganom „Odrasli puše i mene guše“,  apeluje se na odrasle da ne izlažu decu duvanskom dimu. Osim predavanja koje su organizovali juče po školama, danas su delili i brošure sa savetima o prestanku pušenja.

Nacionalni dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava već 20 godina raznim aktivnostima instituta i Zavoda kojem se pridružio i ZZJZ u Novom Pazaru predavanjima kroz obrazovne ustanove. Više od milijardu ljudi koristi duvan u svetu trenutno a prema podacima svetske zdrastvene organizacije više od 7 miliona pušača godišnje umre, od čega je 890.000 onih koji su izloženi duvanskom dimu.

„Duvanski dim, veliki faktor rizika. Ne bira ni pol, ni starost niti rasnu i versku pripadnost, obrazovanje, socijalno-epidemijološki status već napada sve i izaziva mnoge bolesti, pre svega bolesti disajnih puteva, od astme, hroničnih opstruktivnih bolesti pa sve do karcinoma pluća. Dovodi i do drugih karcinoma kao i do oboljenja kardiovaskularnog sistema, infarkta miokarda, srčane smrti, moždanih udara i mnogih drugih oboljenja“, istakla je doktorra iz Zavoda za javno zdravlje Maida Iković.

Predavanjima o štetnosti pušenja doktori Zavoda za javno zdravlje uputili su apel učenicima da ne koriste duvan i ne borave u prostorijama koje su izložene duvanskom dimu. Takođe su organizovali i akciju deljenja brošura sa savetima kako prestati sa pušenjem.

A. Ademović

Podeli