Društvo

Građani sve zadovoljniji radom lokalnih samouprava

Raste trend zadovoljstva građana lokalnom samoupravom, pokazuje istraživanje Evropskog Progresa i Cesida. Istraživanje je pokazalo da su trendovi pozitivni i poverenje građana u institucije u 34 lokalne samouprave na jugu i jugozapadu Srbije, među kojima je i Novi Pazar, raste konstantno od 2010 do 2017. Rezultati istraživanja koje je finansirala Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES,  predstavljeni su danas u Novom Pazaru.

Istraživanje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) a građani su odgovarali na pitanja kako vide svoju lokalnu samoupravu i kvalitet svoga života kao i koji su pravci i prioriteti razvoja lokalne zajednice. Istraživači su istakli da prikazani rezultati prikazuju doživljaj građana o bitnim pitanjima koja su postavljena, ali da predstavljaju dobre smernice u kojima lokalna samouprava treba da ide.

„Važno je da se građani uključe u rad svojih lokalnih samouprava tako da je ovo apsolutno značajan indikator za sve 34 lokalne samouprave, koje su učestvovale i koje će dobiti pojedinačne nalaze sa uzorkom koji je sproveden samo u njihovoj lokalnoj samoupravi“, objasnila je menadžer sektora za unapređenje konkuretnosti u okviru programa Evropski PROGRES Olivera Kostić.

Pomoćnik gradonačelnika Emir Ašćerić istakao je da su ovakvi rezultati veoma važni za poboljšanje rada lokalne samouprave.

„Gradska uprava želi da njen rad bude što transparentniji i po meri građana. Upravo ovakva istraživanja nam pokazuju šta je ono što smo dobro radili i gde ima mesta za poboljšanje. Izuzetno značajno za nas je i pitanje koje se odnosi na pravce i prioritete lokalne zajednice“, kazao je Ašćerić.

Ovo je treći istraživački ciklus (prva dva su sprovedena 2010. i 2013. godine) koji je realizovan u ovim opštinama i gradovima, tako da rezultati omogućavaju praćenje trendova u odnosu stanovništva prema svojim lokalnim samoupravama i zajednicama. Što se tiče prioriteta razvoja lokalne zajednice, građani su i u ovom ciklusu prepoznali razvoj poljoprivrede kao najbitniji.

A. Ademović

Podeli