DruštvoVesti

Pismo KUD-a “Ras” predsedniku Republike

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću Kulturno umetničko društvo “Ras” uputilo je dopis u kojem se žali na odnos lokalne samouprave Novog Pazara i institucija kakva je Kulturni centar.
U pismu stoji:

„ Dugo smo razmišljali da vam šaljemo ovaj dopis ali, pošto prijatelji postoje da bi se pomagali, rešismo da Vam napišemo par reči.
O čemu se rad? Mi smo malo ali jako uspešno kulturno umetničko društvo, koje pokušava, ali sve teže uspeva, da očuva tradiciju srpskog naroda na prostoru Novog Pazara i okoline.
Jedino srpsko kulturno umetničko društvo u gradu? Pokušavali smo na sve moguće načine da objasnimo vlastima da smo i mi deo grada, da smo tu, da niko ne može da nas izbriše(mada bi neki i voleli da se to desi). Nismo uspeli u tome. Hor „Đulistan“, hor“ Isa beg“, koji predstavljaju muslimansku zajednicu dobijaju od grada šta god požele. Kada se mi pojavimo sa zahtevom za pomoć, ne dobijamo je jer „ nema sredstava“.

Zaboravljaju činjenicu da ono što su ova dva hora za muslimansku zajednicu u Novom Pazaru to je KUD „Ras“ za srpsku zajednicu u gradu, ni za to ne haju, vode se duplim aršinima motivisani nekim stvarima koje nebismo ovom prilikom isticali ali su više nego očigledne.
Postavlja se pitanje „ Da li neko to namerno radi? Da li zaista želi da se u Novom Pazaru ne igraju srpska tradicionalna kola, pevaju tradicionalne srpske pesme, da se ne vidi srpska nošnja? Da li nekome smeta ime „Ras“???

Iz ponašanja lokalne samouprave se može izvesti samo takav zaključak!!!
„Tuđin na svome“, eto to je trenutno položaj KUD-a „Ras“ u Novom Pazaru!!

Za 09.12.2017. godine zakazali smo godišnji koncert KUD-a“Ras“ u koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru gde ćemo prikazati rezultate godišnjegrada našeg KUD-a. (Salu moramo da platimo iako je izdaju svima besplatno). Za organizaciju jednog takvog događaja potrebna su sredstva koja mi nismo u mogućnosti da sami obezbedimo. S toga, najljubaznije Vas molimo da učinite šta je u Vašoj moći i izađete nam u susret i pomognete koliko i kako možete.

Ukoliko budete u mogućnosti, sredstva možete uplatiti na naš račun Kom banke 205-118066-37. O trošku sredstava bićete povratno obavešteni’’ napisano je u saopštenju Kud-a „Ras“ .

Podeli