Društvo

“Gimnazijalci osnovcima”

Đaci novopazarske Gimnazije bili su gosti ali u i predavači u OŠ “Ćamil Sijarić”, gdje su održali tribunu na temu “Vršnjačko nasilje u školama”. Tribina je bila interaktivnog tipa gdje su učenici ove škole mogli da postavljaju pitanja, psihologu, ali i đacima predstavnicima Đačkog parlamenta.
Učesnici ove tribine smatraju da je ovo dobra prilika i šansa da se djeluje preventivno i da se spriječi svaki oblik nasilja , ili da se bar smanji na što manji nivo.

Vršnjačko nasilje  i nasilje među mladima  je jedno od prioritetnih tema u našem društvu ,a cilj je kroz zajedničke programe i aktivnosti uticati na formiranje stavova mladih o neprihatljivosti ovog vida ponašanja , kao i razvijanje tolerancije , razumijevanja i prihvatanja različitosti”-  istakla je između ostalog psiholog iz novopazarske Gimnazije, Nezrina Nicević

Školski psiholg, Nevzeta Murić- Skarep  je istakla da djeca često nisu svjesna svog nasilnog ponašanja ,te da je važno razvijati svijest o ovim društvenom problemu.

Učenici novopazarske Gimnazije ističu da ovakvim i sličnim tribinama žele da daju primjer mlađim generacijama,  te da im budu dobar uzor u svim društvenim sferama.

Psiholozi i oni koji se bave proučavanjem ljudskog ponašanja, karaktera, vaspitavanjem i učenjem smatraju da se protiv vršnjačkog nasilja najbolje bori neprestanom pričom o njemu, ukazivanjem i osvešćenjem ovog problema. Bitno je na vrijeme uočiti probleme, edukovati roditelje, kao i kadar koji direkno radi sa nasilnicima i žrtvama nasilja.

 

I. Hodžić

 

 

Podeli