Društvo

Od malih boginja obolelo 398 ljudi, proveravaju se vrtići

Ministarstvo zdravlja saopštilo da će u narednom periodu posebno biti proveravani vakcinalni statusi dece u vrtićima, kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Ministarstvo je takođe pozvalo građane da prema zdravlju svoje dece postupaju odgovorno i vakcinišu ih.
Kako se navodi, trend povećanja broja obolelih od malih boginja na teritoriji Srbije se nastavlja, pa je od početka oktobra zaključno sa 8. decembrom na teritoriji cele države, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 398 slučajeva malih boginja.
Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se. Zbog toga, resorno ministarstvo nastavlja sa merama iz svoje nadležnosti, a na snazi su i pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.
Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, stoga je neophodno da se deca uzrasta od navršenih 12 meseci života do navršenih 14 godina života koja su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana vakcinišu, odnosno revakcinišu bezbednom i efektivnom MMR vakcinom koja je dostupna vec više od 40 godina.
Autor: Tanjug
Podeli