Politika

Novi Pazar značajna tačka unapredjenja odnosa Srbije i Indonezije

Delegacija ambasade Indonezije predvođena ambasadorom Harijem Kandouom u dvodnevnoj je poseti Novom Pazaru. Oni su najpre razgovarali sa zamenikom gradonačelnika Nebojšom Ravićem i pomoćnikom Nihadom Hasanovićem kao i direktorom Regionalne privredne komore Zvonkom Tufegdžićem. Teme razgovora ticale su se intenziviranja saradnje Novog Pazara i Indonezije, jer je upravo ovaj grad, kako je istakao ambasador Kandou, bitna spona unapredjenja odnosa Srbije i Indonezije. Upravo zbog toga, a na zahtev predsednika ove azijske zemlje, organizovana je dvodnevna poseta Novom Pazaru.

Ambasador Indonezije Hari Kandou treći put je u Novom Pazaru. Do sada je dolazio kao član delegacije indonežanske firme koja je pokrenula proizvodnju u Srbiji ali i kao deo kulturnih manifestacija. Sada je u Novi Pazar došao i zbog specijalne želje indonežanskog predsednika.

” Cilj posete Novom Pazaru je podizanje ekonomske saradnje. Zbog toga smo posetili nekoliko najjačih industrija ovde. Kada je u pitanju prosveta, i tu želimo da saradjujemo i da pomognemo, pa smo ponudili stipendije za najbolje srednjoškolce. Kao ambasador Indonezije u Srbiji daću sve od sebe da saradnja izmedju dve zemlje, sa posebnim akcentom na Novi Pazar, posebno u oblasti ekonomije i biznisa, bude intenzivirana i da da konkretne rezultate u budućnosti“ – rekao je ambasador Kandou.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović rekao je da se raduje unapredjenju saradnje sa Indonezijom.

„Ova zemlja je jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta, sa 35 puta većim brojem stanovnika nego Srbija. Njihovo tržište je interesantno i za Srbiju ali i za novopazarske privrednike. Pošto su oni jedni od vodećih svetskih proizvođača tekstila eto idealne prilike za saradnju sa našim tekstilcima. Nadam se saradnji i u drufim oblastima, posebno u obrazovanju i kulturi“ – rekao je Hasanović.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovao je i direktor Regionalne privredne komore Kraljevo Zvonko Tufegdžić koji je istakao značaj posete indonežanskog diplomate radi unaprednjena odnosa dve zemlje.

On je najavio i da ćeneko od novopazarskih privrednika dobiti poziv da učestvuje na privrednom Sajmu u Džakarti ili na biletarelnim susretima dve zemlje naredne godine.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi delegacije ambasade Indonezije je posetila Gimnaziju i Fondaciju Hadži Nadžija Agušević Karabegović.

K. Radović

Podeli