Društvo

Šansa za stručna usavršavanja

Stručno usavršavanje studenta u zemljama Evropske unije, unapređenje nastave obrazovnih ustanova, kao  i drugi projekti dio su aktivnosti programa Evropske unije Erazmus+.

Fondacija Tempus je u okviru programa Erazmus+ organizovala Informativni dan, koji se održao u Rektoratu Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Na Informativnom danu su prisutnima predstavljene nove mogućnosti za visokoškolske institucije, opšte, stručno i obrazovanje odraslih i mladih u okviru programa. Bilo je riječi i o mogućnostima za stipendirani boravak studenata na fakultetima u zemljama Evropske unije. U okviru ovog konkursnog roka, budžet za visokoškolske institucije sa Zapadnog Balkana je preko 35 miliona eura, dok je za oblast mladih predviđeno oko 3 miliona eura.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbjeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Ukupna sredstva namijenjena Erazmus+ programu za cijeli period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je do 2020. godine.

“U okviru programa Erazmus+ niz institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem mogu da šalju svoje studente, odnosno svoje zaposlene u zemlje Evropske unije u okviru projekata mobilnosti i mogu u programima institucionalne saradnje da sarađuju sa različitim institucijama i organizacijama iz ove oblasti iz drugih evropskih zemalja da unapređuju svoje studijske programe, razvijaju nove nastavne materijale i unapređuju svoj rad ukupno”- istakao je pomoćnik upravitelja fondacije Tempus, Nemanja Dragićević.

Državni univerzitet u Novom Pazaru je dugogodišnji učesnik programa EU, trenutno učestvuje u šest projekata izgradnje kapaciteta visokoškolskog obrazovanja.

 

I. Hodžić

 

 

 

 

Podeli