Društvo

Zgrade dobijaju upravnike do 12.novembra

 

 

 

Stanari imaju zakonsku obavezu da do 12. decembra sve zgrade budu registrovane kao stambene zajednice. To znači da moraju imati i upravnike, a njih mogu odabrati na različite načine. Stanari koji su vlasnici stanova biraju osobu i njoj ne treba licenca.

Važno je samo da izabrana osoba ima stan na svoje ime u toj zgradi. Međutim ukoliko stanari ne  mogu da se dogovore koga da izaberu ostaje im mogućnost angažovanja profesionalnog upravnika sa kojim sklapaju ugovor. U tom slučaju imaju odgovorno lice, koje je u stalnom radnom odnosu i koje će im biti dostupno 24 časa dnevno za sve njihove probleme i hitne intervencije. Ukoliko se desi da stanari do 12.decvembra ni to ne učine, tada dobijaju prinudnog upravnika.

Razlika između profesionalnog i upravnika kojeg izaberu stanari je u odgovornosti. Stanar –upravnik na toj dužnosti tretira se kao volonter i posledice njegovog rada ili nerada snose svi stanari zgrade, dok profesionalni upravnik sa licencom sam snosi odgovornost za sve.

Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga u Kraljevu organizuje obuke za profesionalne upravnike zgrada i od danas je upravo u toku obuka koja će trajati narednih sedam dana. Kažu, iz Novog Pazara je veoma malo zainteresovanih. Kotizacija za obuku iznosi 25.000,00 dinara po učesniku bez PDV-a.

Polaznici dobijaju: radni materijal, osveženje na pauzama i sertifikat Privredne komore Srbije o obavljenoj obuci. Po završenoj obuci organizuje se polaganje.

Da li po slabom odzivu iz Novog Pazara to znači da su se vlasnici stanova već odlučili za biranje upravnika iz svojih redova pa ma šta to zančilo ostaje da se vidi. Stanarima, svakako, ostaje i mogućnost angažovanja profesionalnog upravnika i sa strane iz drugih gradova.

Prinudna uprava u zgrade koje ne budu postupile po zakonu neće biti uvedena čim istekne rok za registrovanje stambenih jedinica i izbor upravnika zgrada, jer zakon prvo propisuje inspekcijski nadzor. Posle toga moguća je i ova opcija.

 

 

 

 

 

Podeli