Kultura

Haliloviću uručena nagrada “Stevan Sremac”

Novopazarskom književniku, Enesu Haliloviću, svečano je uručena prestižna književna nagrada „Stevan Sremac“ koju mu je dodijelio grad Niš. Njegov roman “Ako dugo gledaš u ponor” stručni žiri ocijenio je kao najbolje književno djelo u 2016. godini.

U knjizi “Ako dugo gledaš u ponor “ književnik  Enes Halilović govori o sudbini junakinje Nejre Bugarin i njenom teškom  životu koji  vodi kroz sivilo i muku rodnog kraja. Ovogodišnji  stručni žiri s ponosom stavlja Halilovića na listu dosadašnjih dobitnika prestižne književne nagrade Stevan Sremac.  Halilović je ponosan na još jedno priznanje koje stiže iz Niša, za roman koji je pisao četiri godine.

” Veoma sam obradovan odlukom žirija, moram reći da to za mene možda i nije bilo iznenađenje. Dao sam tom romanu sve što sam mogao. Pisao sam ga četiri godine, a kada bih ponovo morao da ga napišem ne bih mogao bolje da kažem na tu temu od onoga što sam već rekao. Kada je riječ o tom djelu, ja sam srećan i spokojan, i ne plašim se reakcije bilo kog čitaoca “, kaže dobitnik nagrade, Enes Halilović.

Ovo j druga niška književna nagrada koju je on dobio, s obzirom da je i 2012. dobio i nagradu “Branko Miljković”, za knjigu “Pjesme bolesti i zdravlja”.  Nagrađeni roman “Ako dugo gledaš u ponor” objavio je Albatros plus iz Beograda. Halilović je 14 dobitnik nagrade Stevan Sremac.

Enes Halilović je romansijer, pjesnik i dramski pisac. Autor je više zbrki poezije, priča, drama i romana. Dobitnik je Zlatne značke za doprinos kulturi kao i književnih nagrada: Meše Selimović, Branko Miljković, Đura Jakšić, Stevan Sremac i Ahmed Vali.

Nagradu Stevan Sremac dodjeljuje grad Niš i sastoji se od plakete i novčanog iznosa.

Podeli