Društvo

Sloboda 2017

Povodom obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na aerodromu Batajnica, u petak 20.oktobra održan je Prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije  pod nazivom “Sloboda 2017” . Izvršena je i primopredaja aviona MiG-29, poklon Ruske federacije Vojsci Srbije.

Prikazu “Sloboda 2017” prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić i najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Vojnici u najsavremenijoj vojnoj opremi, avioni, helikopteri i najrazličitija borbena vozila uzeli su učešće u realizaciji dinamičkog dela prikaza sa vežbama prizemljenja otetog vazduhoplova, oslobađanja talaca, borbenog traganja i spasavanja, izviđanja i blokade teritorije, različitih dejstava protiv terorista i medicinske evakuacije.

Javnosti su prvi put predstavljeni novi avioni MiG-29, poklon Ruske federacije, kao i savremena oprema vojnika po konceptu 1500. U statičkom delu predstavljeni su novi proizvodi Odbrambene industrije Srbije.

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić rekao je da moramo da budemo jaki da bismo bili poštovani i da bi se čula naša reč. „Cilj je da se rode generacije koje neće pamtiti rat“, rekao je Vučić.
U letačkom delu prikaza učestvovala je avijacija Vojske Srbije, a završetak programa obeležio je nastup ruske akro-grupe “Striži”.

Održana je i ceremonijalna primopredaja “migova 29” koji su stigli iz Rusije. Vučić je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Šojguu predao jedan od šest paradnih bodeža sa serijskim brojevima poklonjenih aviona.

Podeli