Društvo

Novopazarski malinari zadovoljni prvim rodom

Na redovnom sastanku, koji je održan u prostorijama Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja,  sumirani su rezultati zasada malina, koje je donirala Turska razvojna agencija TIKA. Istaknuti su i najuspešniji malinari, koji su imali najbolji rod u prvoj godini.

Turska razvojna agencija TIKA donirala je Međuopštinskoj uniji poljoprivrednih udruženja 90 hiljada sadnica maline, koje su dobili vlasnici 56 gazdinstava iz 45 sela. Malinari početnici kažu da gajenje maline zahteva mnogo truda i rada. U prvoj godini roda najbolje je prošao poljoprivrednik iz Suhe Ćuprije Mesud Hanuša.

„Ja sam početnik u ovom poslu i ovo je bila prva godina berbe. Uslovi su bili teški. Zima je bila hladna i bilo je smrzavanja biljaka, sada je leto pretoplo i potrebno je više navodnjavanja. Međutim, imali smo dobar rod. Sa 10 ari zasađene maline ubrao sam 1400 kilograma“, istakao je Hanuša.

Diplomirani inženjer agronomije Bilal Tajić je na sastanku sa malinarima istakao značaj ispravnog održavanja malinjaka.

„Ona malina koja je rodila, treba da se poseče. Jer to je stara biljka i ona se poznaje. Ne treba je dirati nekoliko dana, dok su velike vrućine, kako bi očuvala hlad, posle toga, pošto se vežu plastikom, svaka može da se otkači i izvuče iz malinjaka i da se spali. A sa ostalima da se nastavi sa gajenjem“, kazao je Tajić.

Predsednik Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Ismet Sajtarić, ističe da će  u narednom periodu TIKA donirati još sadnica maline.

„Pozivam sve zainteresovane poljoprivrednike, koji bi želeli da zasade malinu, da se jave do petka, do 12 sati u MOUPU sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, da bi komisija pogledala njihova imanja i uslove, kako bi dobili zasade, i na taj način obogatili svoj malinjak, koji bi mogao da se pretvori u porodični biznis“, dodao je Sajtarić.

Iz ove organizacije  poručuju da će svakom, ko se obrati za pomoć ili savet, izaći u susret koliko je to u njihovoj moći.

A. Ademović

Podeli