Društvo

Proširivali zgradu Suda, pronašli hamam iz XVI veka

Tokom zemljanih radova ispred ulaza u zgradu novopazarskog Suda, na dubini od oko dva metra, pre nekoliko dana, uočeni su ostaci starih kamenih zidova. Stručna lica novopazarskog Muzeja Ras su odmah pristupila arheološkim istraživanjima i prema položaju, obliku i izgledu otkrivenih ostataka zidova, kako su rekli za RTV Novi Pazar, može se već sada pretpostaviti da pripadaju hamamu iz osmanskog perioda, s kraja XVI veka, čiji je jedan deo već pronađen uz samu zgradu Muzeja.

Detaljniji izgled i informacije o tome koliki je bio hamam kao i od kakvog materijala je rađen tj. građen, saznaće se nakon okončanja arheološkog istraživanja na ovom delu, a kompletna slika tek nakon izvršenih istraživanja na celokupnom potesu Žitnog trga.

Radovi na renoviranju Suda su stali dok se ne vidi šta se ovde krije. Turska razvojna agencija TIKA je prema saznanjima naše televizije izdvojila oko 800.000 evra za renoviranje i proširenje zgrade Suda. Iz TIKE su, saznajemo, obećali da će finansirati i ovo arheološko iskopavanje jer je u pitanju turska kulturna zaostavština kojom je Novi Pazar veoma bogat.

Katarina Radović

Podeli