Društvo

Efikasna e-uprava Gradske uprave Novog Pazara

Od početka godine, putem e-uprave, Gradskoj upravi Novog Pazara upućeno je oko 300 zahtjeva za izdavanje različitih ličnih dokumenata. Kako navode, trenutno najpopularnija usluga na portalu je izdavanje izvoda iz knjige rođenih i uvjerenja o državljanstvu.

Takva dokumenta se uglavnom šalju na teritoriju Srbije, na kućnu adresu tražioca i to po dobijanju dokaza o uplaćenoj taksi i troškovima poštarine. Zamjenik rukovodioca Odjeljena za opštu upravu i društvene djelatnosti Esad Mahmutović rekao je da su u 90 % slučajeva građani tražili izvode iz knjiga rođenih i uvjerenja o državljanstvu.

„Dokumenta šaljemo istog dana, najkasnije sutra, po dobijanju zahtjeva, tako da građani ne čekaju na njih duže od tri- četiri dana. Iznos takse je isti kao da tražena dokumenta podižu na šalteru, jedino što na ovaj način plate poštarinu, koja iznosi oko 50 dinara. Još uvijek nismo u mogućnosti da dokumenta šaljemo našim ljudima koji žive u inostranstvu, jer Gradska uprava i Pošta nemaju sklopljen ugovor za takvu vrstu usluge, ali očekujem da će i taj problem uskoro biti uklonjen jer postoji interesovanje lokalne samouprave i građana. Za sada, tim građanima izlazimo u susret tako što dokumenta šaljemo njihovim rođacima ili prijateljima u Srbiji, koji  ih onda dalje prosleđuju“, rekao je Mahmutović.

Na gradskom sajtu, pod sekcijom usluge, postoji čitav niz već pripremljenih zahtjeva za brojna dokumenta koja građani na ovaj način mogu dobiti, od raznih vrsta izvoda, uvjerenja i prijava.

A. Ni.

Podeli