Društvo

Da li se ukida prva pomoć za vozače ?

 

Istraživanje koje je sproveo Crveni krst Srbije pokazalo je da vozači naučena znanja i veštine iz prve pomoći zaborave već za šest meseci. Najavljene su velike promene u ovoj oblasti od organizovanja doobuike kroz besplatne radionice pa sve do ukidanja ispita prve pomoći za buduće vozače.

Više od 90 odsto smrtnih ishoda dogodi se u prvih 5 minuta posle saobraćajne nezgode zato što medicinske ekipe ne mogu brzo da stignu na lice mesta. Zato je ukazivanje prve pomoći od životne važnosti za unesrećene. Istraživanja su, međutim,pokazala da vozači već posle šest meseci zaborave sve što su naučili na ispitima iz ove oblasti. Treba napomenuti da se radi o laičkoj prvoj pomoći.

“Nije u ptanju prava medicinska prva pomoć već samo da se ukaže pomoć dok ne stigne hitna služba. Ja sam zato da se ne ukida ovaj ispit za vozače već da se njihovo znanje dopunjuje i osvežava kroz neke besplatne radionice”, kaže Ljiljana Kostić sekretar Crvenog krsta Novi Pazar.

Da li se samo jednom odlukom treba odreći ove obuke koja može da bude korisna i u svakodnevnom životu. Zagovornici ukidanja su uglavnom u autoškolama jer smatraju da je to samo nepotreban trošak za kandidate.

“Sada vozački ispit polažu uglavnom mladi ljudi koji posle pet-šest meseci zaborave sve što su učili prilikom polaganja prve pomoći. Kod saobraćajnih nezgoda mnogi se ustručavaju da pomognu plašeći se da u nečemu ne pogreše i pogoršaju situaciju. Ja sam za to da se ovaj ispit za vozače ukine jer samo povećava troškove polaganja vozačkog ispita”, kaže Alija Mujezinović vlasnik autoškole “Cesta”.

Kada je 2011. godine usvojen Zakon o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja koji je regulisao obaveznu praktičnu obuku iz pružanja prve pomoći za sve kandidate za vozače, mnogi su bili dalekovido skeptični smatrajući da je to potpuno nepotrebno. Od tada  je kroz praktičnu obuku koju sprovodi Crveni krst prošlo više desetina hiljada kandidata za vozače koji bar deo tog znanja mogu da upotrebe u svakodnevnom životu.

 

Podeli