DruštvoKultura

Društvo “Homolje” uzvratilo posetu KUD-u “Golija”

Srpsko folklorno društvo “Homolje” iz švajcarskog gradića Gossau sa 50 svojih članova uzvratilo je posetu ansamblu KUD “Golija”.  Gosti iz Švajcarske posetili su kulturno-istorijske spomenike u Novom Pazaru, i prema rečima, predsednika društva “Homolje” Bojana Fusuljevića, saradnja sa KUD –om “Golija” nastaviće se i u budućnosti.

Saradnja između Kulturno-umetničkog društva “Golija” i Srpskog folklornog društva “Homolje” potekla je od potpredsednika ovog društva Mileta Tiosavljevića.

“Već osam godina sam član KUD-a “Homolje” u Gossau. Dolazili su razni KUD-ovi iz Srbije, a ja sam imao jaku želju da dođe i KUD “Golija” iz našeg kraja, a pogotovo deca iz Deževske doline koja su zimus prvi put bila u inostranstvu”, rekao je Tiosavljević.

50 članova ansambla “Homolje” imalo je priliku da uživa u lepotama Novog Pazara. Predsednik ovog društva Bojan Fusuljević zahvlio se na prelepoj dobrodošlici koju im je priredio KUD “Golija”.

“Jutros smo imali jedan lep doručak, zatim smo obišli manastir Sopoćani i sada smo na ovom prelepom mestu. I drago mi je da mogu deca da vide jedan spoj istočnjačke i zapadnjačke kulture, jedan spoj vera i raznih nacija. Mnogo jedno lepo mesto. Puni smo utisaka. I baš mi je drago što smo danas ovde”, istakao je Fusuljević.

Predsednik KUD-a “Golija” Goran Asović kaže da su se prelepo proveli u Gossau u februaru kada su oni bili gosti Srpskog folklornog društva “Homplje”, i da su pokušali da na sličan način ugoste njih.

“Oni su naše želje tamo ispunjavali pa smo i mi pokušali da ispoštujemo i njihove ovde kod nas. Nakon doručka i posete manastirima Soppćani i Đurđevi stupovi, obićićemo grad gde će, kao i svi koji dođu ovde, probati mantije i ćevape, ali ostavićemo i nešto za sledeći put”, dodao je Asović.

Srpsko folklorno društvo “Homolje” iz Gossau postoji 21 godinu. Ima blizu 90 člnova u tri kategorije, mlađi, pripremni i prvi ansambl. Postigli su zapažene rezultate, između ostalih  prvo i drugo mesto na Evropskoj smotri kao i četvrto mesto u kategoriji prvog ansamba na nivou Švajcarske.

A Ademović

 

Podeli