Društvo

Prete nam male boginje,veliki kašalj i difterija

I pored svih prednosti koje donosi moderna medicina, broj protivnika vakcinacije iz godine u godinu raste, pa, nažalost, ovaj trend nije zaobišao ni Srbiju. U ovoj godini između pet i šest odsto roditelja je odbilo vakcine.

Epidemija malih boginja koja je skoro zabeležena u susednoj Rumuniji odnela je više od 20 mladih života a preko pet hiljada je obolelo  pa epidemiolozi i pedijatri upozoravaju na mogućnost pojave epidemije i kod nas i to od mnogih bolesti za koje smo bili sigurni da su iskorenjene. Situacija je preteća kada se govori o mogućnosti izbijanja epidemije malih boginja, jer veliki broj dece nije primio prvu dozu MMR vakcine (male boginje, zauške, rubeole).To znači da su nam vrtići puni osetljivih mališana, a broj vakcinisanih nije dovoljan da bi se zaustavila epidemija.”Podaci za prethodnu godinu, koliki je obuhvat imunizacije u Srbiji, tek treba da se obradi, ali verujem da će broj nevakcinisane dece biti veći. Izbijanje epidemije u Rumuniji, gde je umrlo 22 dece a obolelo preko 5.000 je opomena za nas, jer pored malih boginja, preti nam i veliki kašalj, kao i difterija – napominje dr Vesna Despotović-pedijatar.

Ona kaže da su to uglavnom bila nevakcinisana deca uzrasta do pet godina i da je to zaista zabrinjavajuće.Podsetila je da nam je Rumunija veoma blizu i da,ako se stopa vakcinisanja i kod nas bude smanjivala,i nama prete isti problemi.Pozvala je sve roditelje koji imaju bilo kakve dileme vezane za vakcine da se jave svom pedijatru koji će odgovoriti na sva njihova pitanja a ona se najčešće odnose na to da li imaju posledice po zdravlje dece nakon što ih prime.Dr Despotović je  izričita u izjavi da lekari neće snositi odgovornost ukoliko se deci koja nikako nisu vakcinisana desi da u nekom periodu odrastanja obole od neke zarazne bolesti i savetuje roditelje da sami donesu odluku da li će ili ne vakcinisati svoju decu.

Dr Safet Ganić epidemiolog ZZJZ u Novom Pazaru podseća na činjenicu da je pre 50 godina kada nije bilo vakcine,od malih boginja,morbila i tuberkuloze u svetu umrlo oko 2,6 miliona dece,odnosno u skoro svakoj porodici umiralo je po jedno dete.”Padom stope vakcinacije ponovo su počele da se pojavljuju neke zarazne bolesti što znači da ako se u nekom narednom periodu ne bude imunizacija sprovodila kako treba,može da dođe do sličnih problema i na našem području kao u Rumuniji “ upozorava dr Ganić.

 

On kaže da bi procenat vakcinisane dece trebao da bude 95 posto,odnosno da od 100 dece 95 primi vakcinu,što na žalost trenutno nije tako.Stručnjaci upozoravaju da, ukoliko nepoverenje građana u vakcinaciju ostane ovakvo, male boginje, rubeola i zauške, ponovo prete da izazovu epidemije.

 

B.B.

Podeli