Kultura

U Vijeću postavljena izložba “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća postavljena je izložba „Mak Dizdar: prvih stotinu godina” koja se organizuje u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja velikog bošnjačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Izložba “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” kroz originalne rukopise i dokumenta iz Zbirke Mehmedalije Maka Dizdara koja je postavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, posebno izrađene interpretativne materijale te multimedijalne sadržaje, posjetiocima nastoji prikazati najznačajnije aspekte života i djela autora, koja spadaju u sam vrh bošnjačke književnosti kao što je Kameni spavač, Modra rijeka antologija Stari bosanski tekstovi.

Posjetioci također mogu vidjeti crteže i akvarele, originalne rukopise njegovih najznačajnijih djela, neobjavljene pjesme, književne nagrade koje je za života osvojio.

Autori izložbe su direktor Fondacije “Mak Dizdar” dr. Gorčin Dizdar i viša kustostkinja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine mr. Đana Kukić,.

Izložba je otvorena do 10. jula 2017. godine i ovo je prvi put da je izložba postavljena van Sarajeva.

A.Ni

Foto: BNV

Podeli