Društvo

MOUPU obišla poljoprivredno udruženje “Agro Deževa”

Predstavnici Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja nastavljaju sa obilaženjem poljoprivrednih udruženja. Danas su posetili Udruženje “Agro Deževa” koje broji 40 članova. Nosilac ovog udruženja je Miloje Senović koji se bavi Povrtarstvom i ratarstvom., kao i ostali članovi. Uz mehanizaciju koju su  zahvaljujući podršci Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja, Grada Novog Pazara i Ministarstvu poljoprivrede dobili olakšan im je rad na selu.

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja danas je obišla poljoprivredno udruženje “Agro Deževa”, kao i gazdinstvo nosioca ovog udruženja, Vukomira Senovića. Cilj posete bio je da se na licu mesta proveri kako udruženje funkcioniše i na koji način koristi mehanizaciju dobijenu putem subvencija grada Novog Pazara.

“Saradnja je bila veoma uspešna i sve što smo tražili dobili smo. Naše udruženje se fokusira na grupno korišćenje mehanizacije. Prednost grupe je što se uspostavljaju bolji međuljudski odnosi ali i izmenjuju se iskustva. Naše udruženje dobilo je dosta mehanizacije i drugih potrebnih stvari za stočare, one koji se bave povrtarsvom ali i mehanizacije”, kazai je predsednik Udruženja “Agro Deževa” Vukomir Senović.

Plastenička proizvodnja je primarna na gazdinstvu Senović, a koja se prostire na oko 10 ari. Mehanizacija i potrebni delovi za plastenike omogućili su lakši i efikasniji rad.

“Naše gazdinstvo se bavi i voćarstvom i ratarstvom a pre svega najviše plasteničkom proizvodnjom. Samo ove godine pored paprike, paradajza i krastavca proizveli smo po 25 tona crnog luka i krompira”, kazao je Miloje Senović sa Gazdinstva Senović.

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja zajedno sa Poljoprivrednom, stručnom i savetodavnom službom pospešila je proizvodnju poljoprirednika uz brojne edukacije, subvencije i ostvarene projekte.

“Realizovali smo tri projekta. 102 poljoprivrednika je dobilo priključnu traktorsku mehanizaciju i opremu za zajedničko korišćenje, priplodne junice i plastenike. Ukupna vrednost projekta bila je 204.000 eura. U ime Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Novog Pazara, Sjenice i Tutina zahvaljujem se Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi, posebno direktoru službe Nihadu Hasanoviću, za velike napore koje ulažu da poljoprivrednici ostvare svoja prava”, istakao je predsednik MOUPU Ismet Sajtarić.

Međuopštinska unija će nastaviti da obilazi udruženja kako bi osigurala da subvencije grada budu maksimalno iskorišćene i usmerene ka poboljšanju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

A.A.

Podeli