DruštvoVesti

Svečano potpisivanje o saradnji u okviru projekta „Podržimo mlade”

Svečano potpisivanje Protokola o saradnji u okviru projekta „Podržimo mlade”  između Merhameta, budućeg pružaoca usluge Dnevnog boravka za decu i mlade sa izazovima u ponašanju, i ključnih lokalnih aktera danas su potpisali predstavnici Grada Novog Pazara, Centra za socijalni rad, Kancelarije za mlade, Prekršajnog suda, kao i sa osnovnim i srednjim školama iz Novog Pazara. Projekat ima za cilj jačanje podrške mladima i unapređenje saradnje između relevantnih institucija na lokalnom nivou.

Protokol je deo projekta „Podržimo mlade“ i ima za cilj unapređenje podrške deci i mladima kroz koordinisanu saradnju više institucija, sa fokusom na prevenciju i intervenciju u slučajevima rizika od izazova u ponašanju. Ovom saradnjom, institucije će moći da efikasnije reaguju i pruže mladima potrebne usluge, kao i podršku njihovim porodicama.

“Rekao bih da ovaj projekat prevazilazi, da kažem i neku primarnu grupu, a to su njeni korisnici, jer će mnogo značiti za porodice a samim tim i za celu zajednicu. Upoznat sam od početka o kakvom se ozbiljnom projektu radi. Merhamet, takođe, izuzetno ozbiljna organizacija koja je i na ovaj način pokazala, samim tim što je uspela da izlobira tolika sredstva, o kakvoj se ozbiljnoj organizaciji radi. Dakle, izuzetno važna tema. Mi kao Grad uvek smo prepoznavali i prepoznavaćemo važnost toga na svaki način koji možemo u skladu sa našim mogućnostima podržaćemo ovaj projekat”, objasnio je Gradski većnik Vahidin Melajac.

“Kada su mladi u pitanju, ovaj projekat će biti od velikog značaja. Mi znamo da adolescenti uvek imaju nekih određenih problema i da škola uvek može da odgovori na određene izazove, međutim, ponekad je potrebna i dodatna podrška”, istakao je direktor Ugostiteljsko turističke škole Remzo Destović.

“Danas smo potpisali protokol o saradnji između Udruženja Merhamet, Osnovnih škola i drugih institucija koje su bitne za to adolescentsko ponašanje i probleme koje imaju učenici u tom period. Svedoci smo da ima sve više takvog ponašanja, problematičnog, tako da mi moramo nešto da uradimo kako bi to predupredili i kako bi rešavali probleme”, rekao je direktor OŠ Jovan Jovanović Zmaj Halil Bačevac.

Predstavnici Merhameta, kao i relevantnih lokalnih institucija, izrazili su zajedničku posvećenost da kroz ovaj protokol obezbede održive uslove za rad i razvoj programa podrške mladima u zajednici.

“Cilj ovoga projekta jeste da podržimo mlade. Da preko naše institucije, gde će eminentni stručnjaci sa licencama, pokušati da pomognu mladima da prevaziđu probleme koje imaju. Takođe ovim projektom pomoći će se i porodicama koje imaju problematičnu decu. Pomoći će školama sli i društvu u rešavanju tih problema na način koji će takvoj deci pružiti prvu šansu da se vrate i izbegnu još veće probleme. Želja nam je da ih na vreme zbrinemo kako ne bi završili u institucije koje moraju da ih evidentiraju i kazne na adekvatan način”, objasnio je za RTV Novi Pazar predsednik MHD “Merhamet Sandžak” Ismet Suljović.

Nosilac projekta je Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet Sandžak“, a ovaj projekat se realizuje u okviru programa “Podrška Evropske unije u socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” koji finansira Evropska unija, a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

A.A.

 

Podeli