DruštvoVesti

Održan okrugli sto: “Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru”

U svečanoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru, održan je okrugli sto na temu “Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru: Izazovi i mogućnosti podrške”. Cilj je otvaranje diskusije o položaju ugroženih stranaca u Novom Pazaru sa fokusom na palestince koji su našli utočište u ovom gradu. Ovaj događaj okupio je predstavnike lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, stručnjake iz oblasti ljudskih prava.

Tokom diskusije, učesnici su ukazali na nekoliko ključnih problema s kojima se ugroženi stranci suočavaju u ovom gradu, uključujući nedostatak pristupa osnovnim pravima, zdravstvenim uslugama, obrazovanju, kao i poteškoće u ostvarivanju legalnog statusa.

“Istraživanje je sprovelo Sandžaički odbor za ljudska prava a mi smo bili jedan od sudionika u samom istraživanju. Cilj celog tog istraživanja jeste, da utvrdimo kakav je položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru, konkretno se misli na palestince koji su trenutno u našem gradu. Kakav je njihov položaj, odnosno kakvi su njihovi izazovi. Sa kakvim problemima se Oni suočavaju. Nakon toga smo napisali preporuke koje su usmerene kako unaprediti njihov položaj”, kazao je predsednik Udruženja “Svetionik” Mirza Aličković.

Predstavnici lokalnih vlasti istakli su važnost stvaranja zajedničkih platformi koje će omogućiti brži protok informacija između relevantnih institucija, dok su nevladine organizacije naglasile ulogu civilnog sektora u pružanju konkretne pomoći ugroženim strancima. Takođe, ukazano je na potrebu za dodatnim edukativnim programima i projektima usmerenim na podizanje svesti građana o važnosti podrške i solidarnosti prema ovoj grupi.

Okrugli sto završen je dogovorom o daljoj saradnji između svih prisutnih aktera, uz poruku da je neophodno nastaviti rad na pronalaženju održivih rešenja za izazove s kojima se ugroženi stranci u Novom Pazaru svakodnevno suočavaju.

A.A.

 

 

Podeli