PoslednjeRegion

Kuća preživjela zbog drveta, porodica zbog psa, o tome vrijedi razmisliti, kaže nam Ramo iz Jablanice

Ramo, mladić iz Donje Jablanice, dane nakon kamene poplave koja je dijelove njegovog mjesta zbrisala s lica zemlje, provodi sa spasiocima, jer mu je to poziv. Prva odlikovanja stekao je kao civil, kada je spasio djevojku koja je s broda upala u hladnu vodu u Dizeldorfu. “Bilo je 12 stepeni, hladna voda, pokušali smo sve što su nas učili, ali ništa nije uspjelo. Uspjelo je jedino ono što mi je instinkt govorio. Pomagati drugima je urođen refleks,” priča Ramo.

“Nisam ni slutio da će ta situacija iz Dizeldorfa biti uvod u ono što ću raditi sa spasiocima u svom rodnom mjestu,” nastavlja on.

Poplava u BiH počela je iznenadnim sevanjem neba, bez grmljavine. “Ova pustoš kojom sada hodamo, a gdje su prije samo nekoliko dana bile kuće, rezultat je kamene lavine,” objašnjava Ramo, pokazujući prema brdu iza jedine preživjele kuće. “Kamen iz kamenoloma sve je uništio. Samo iz ove avlije, devet šehida, još ih traže. Ova napukla kuća jedina je preživjela lavinu. Pogledajte, na metar od nje novoformirano brdo stijenja koje je zaustavilo drvo ispred kuće. Pas koji nas prati dok razgovaramo odigrao je važnu ulogu – probudio je porodicu samo minut prije nego što je lavina stigla. Priroda je čudo. Uništila je skoro cijelo naselje, jer je godinama bila uništavana. A opet, priroda je zaštitila ovu kuću – drvo je zaustavilo kamen, a pas je spasio porodicu. O tome treba ozbiljno razmisliti.”

“Ovo su bili strašni dani. Baš ovdje, kod ovog bagera, izvukli smo dijete ispod kamene ploče, živo, hvala Allahu. Sada je u bolnici, nismo mu rekli da je ostalo samo, svi su mu poginuli.”

Nastavak priče pogledajte u videu:

Autor: Galib Gicić

Podeli