DruštvoVesti

Svečana sednica đačkih parlamenata srednjih škola

U Kancelariji za mlade održana je svečana sednica učeničkih parlamenata srednjih škola, koja je okupila predstavnike mladih iz različitih obrazovnih ustanova. Ovaj događaj je bio poseban trenutak za sve učesnike, jer je potpisan sporazum između gradske uprave, Kancelarije za mlade i učeničkih parlamenata.

Predsednici učeničkih parlamenata svih srednjih škola, predstavili su svoje ideje i predloge kako bi upoznali prisutne šta to oni rade ali i koje su njihove potrebe. Kako su istakli ovo je velika prilika da se učvrsti sadarnja između mladih i lokalnih vlasti.

„Svakako da je priznanje bitno, ali saradnja koju smo i do sada imali sa ovim potpisivanjem samo će se još više učvrstiti“, rekao je predsednik đačkog parlamenta Gimnazije Daris Kačapor.

Potpisivanjem sporazuma, koji definiše okvir saradnje između učeničkih parlamenata i gradske uprave, ima za ciljem da se ojača uloga mladih u donošenju odluka i aktivnostima koje se tiču njihovih potreba i interesa.

„Sada smo želeli da na neki način formalizujemo tu našu saradnju, potpisivanjem jednog ovakvog značajnog sporazuma.  Jedan od ciljeva je svakako i podizanje kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja posredstvom realizacije različitih projekata. Ovaj sporazum otvara nove mogućnosti za realizaciju projekata koji će doprineti razvoju lokalne zajednice i omogućiti mladima da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka“, kazao je za RTV Novi Pazar predsednik Skupštine Samir Lekić.

Učenički parlamenti će, uz podršku Kancelarije za mlade, imati priliku da predstave svoje inicijative i doprinose pozitivnim promenama u društvu.

„Smatrali smo da je prikladno da početak školske godine bude povezan sa dečijom nedeljom gde ćemo potpisati i zvaničnu saradnju, koja je već dobrim delom i otpočela i nekoliko meseci traje. Kao i svake godine srednjoškolski parlamenti se menjaju pa smo mi sačekali taj trenutak i krenuli u ozbiljan rad sa novim predsednicima. A danas je samo svečani trenutak kako bi se naša saradnja formalizovala“, kazao je direktor Kancelarije za mlade Tarik Rupić.

Ovaj događaj je bio još jedan korak ka jačanju participacije mladih, a učesnici će sa novim znanjima, iskustvima i motivacijom da budu aktivni akteri u svojoj zajednici. Svečana sednica učeničkih parlamenata je potvrdila da mladi imaju glas i da je njihov doprinos ključan za budućnost našeg grada.

A.A.

Podeli