DruštvoVesti

Patrijarh Porfirije donirao 100.000 eura stradalima u poplavama u Bosni i Hercegovini

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Porfirije, dao je nalog za novčani pomoć najugroženijim porodicama u BiH. Nalog je dat Vjerskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu da posredstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke bude uplaćena jednokratna pomoć od 100.000 eura za najugroženije porodice koje su pretrpjele velike gubitke usljed katastrofalnih poplava u Hercegovini.

Ova pomoć bit će distribuirana svim ugroženim porodicama, bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnu pripadnost, što je istaknuto i u zvaničnom saopćenju Srpske pravoslavne crkve.

“Duhovni poglavar pravoslavnih Srba moli se Spasitelju Hristu za sve postradale, uz želju da Gospod pruži utjehu njihovim porodicama i da zaustavi povodanj, kako bi se stradanja i uništavanje višegeneracijske imovine što prije okončali”, navodi se u saopćenju.

Patrijarh Porfirije, koji se trenutno nalazi u pastoralnoj posjeti pravoslavnim vjernicima u Kanadi, apelovao je na sve narode Balkana, a posebno na one u Bosni i Hercegovini, da u ovim teškim trenucima pokažu solidarnost.

“Svi smo potrebni jedni drugima,” istakao je patrijarh, prenosi RTRS.

Pomoć iz Srbije dolazi u trenutku kada se regija suočava s velikim štetama zbog poplava koje su pogodile brojne zajednice, ostavivši mnoge bez krova nad glavom i osnovnih životnih potrepština. Ova gesta Srpske pravoslavne crkve predstavlja značajan korak ka pružanju podrške svima kojima je ona neophodna.

Podeli