DruštvoVesti

Ministarstvo turizma i omladine uložilo 250 miliona u rekonstrukciju kulturnih spomenika u Novom Pazaru

Ministarstvo turizma i omladine (MTO) na čelu sa ministrom Huseinom Memićem uložilo je preko 250 miliona dinara u sanaciju i rekonstrukciju kulturno-historijskih spomenika u Novom Pazaru. Ova sredstva su namijenjena obnovi vjerskih objekata, historijskih spomenika u Gradskom parku, kao i projektima u Staroj čaršiji.

Jedan od najvažnijih projekata je rekonstrukcija Altun Alem džamije, za koju je Ministarstvo izdvojilo 56 miliona dinara, dok je grad  Novi Pazar doprinio s dodatnih 11 miliona dinara. Radovi na ovom vjerskom objektu uključuju obnovu fasade, krova, podova, kao i uređenje dvorišta sa starim zidom.

Pored toga, 45 miliona dinara uloženo je u rekonstrukciju Turističkog doma Sopoćani, obnovu crkve Svete Varvare i održavanje stare Hidrocentrale u Novom Pazaru. Revitalizacija kompleksa Apostola Petra i Pavla koštala je 20 miliona dinara, dok je za izgradnju izložbeno-koncertnog prostora u okviru zgrade Mitropolije izdvojeno 15 miliona dinara.

U Motrilju je Ministarstvo uložilo 23 miliona dinara, a za rekonstrukciju južnog bedema Novopazarske tvrđave izdvojeno je 15 miliona, uz dodatna tri miliona od strane grada. Također, radovi na sjevernom bedemu, uključujući rekonstrukciju Džephane, finansirani su sa 24 miliona prošle godine i dodatnih 20 miliona ove godine.

Gradski park je također doživio obnovu, sa 20 miliona dinara uloženih u novi mobilijar, rasvjetu, staze i sadnju drveća.

Ministar Memić je nedavno razgovarao s direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Goranom Vasićem, o daljoj rekonstrukciji Stare čaršije. Zaključeno je da je neophodno izraditi Studiju saobraćaja, koja će omogućiti pripremu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ovog značajnog kulturnog kompleksa, uključujući arheološka istraživanja i obnovu Isa-begovog hamama.

 

 

Foto: Eldan Novalić

Podeli