DruštvoVesti

Vučević obišao OŠ”Desanka Maksimović” u Novom Pazaru

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, obišao je danas renoviranu Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru i novoizgrađenu sportsku dvoranu u okviru ove škole. Obilasku su prisustvovali i ministar za javna ulaganja Darko Glišić, ministar turizma i omladine Husein Memić kao i gradonačelnik Nihat Biševac sa saradnicima. Takođe, obilasku su prisustvovali i verski predstavnci.

Današnja poseta simbolizovala je posvećenost Vlade Srbije unapređenju obrazovnog sistema i infrastrukture. Ministri i gradonačelnik Biševac sa saradnicima obišli su i nove učionice gde su razgovarali sa nastavnicima i učenicima, čime su pokazali svoj interes za unapređenje obrazovnog procesa i podršku lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Nihat Biševac obratio se prisutnima i iskoristio priliku da zahvali Vladi Republike Srbije i ministrima, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću na značajnim ulaganjima u obrazovanje i infrastrukturu. Biševac je u svom obraćanju između ostalog rekao da je ova poseta veoma važna za lokalnu zajednicu i da će nova sportska dvorana doprineti razvoju mladih i poboljšati uslove za obrazovanje.

“Danas mi je bilo veliko zadovoljstvo da prisutvujem ovom svečanom otvaranju potpuno rekonstruisane škole “Desanka Maksimović” i izgrađenoj novoj školskoj dvorani u sklopu škole. Vrednost ovog projekta prelazi preko 600 miliona dinara  ili 5 miliona eura. Sigurno, veliki je značaj za rekonstrukciju ove škole, ako znamo da je stara 63 godine i da je bila jedna od najstarijih škola u Novom Pazaru i da se nalazi  u uženem delu grada. Pre svega veliko je zadovoljstvo za đake koji pohađaju ovu školu, nastavnike, roditelje, a i sve građane Novog Pazara”, kazao je Biševac.


“Želim da  zahvalim pre svega  gospodinu Vučeviću, na zalaganju za završetak svih projekata, a jedan od projekata je upravo i završetek ove osnovne škole i izgradnja sportske hale. Da zahvalim na angažovanju i ministru Glišiću.
Da se zahvalim našem sugrađaninu, ministru Memiću na dosadašnjem angažovanju kroz različite projekte koje doprinose razvoju Novog Pazara, Tako da je ovo jedan veliki dan, kako za naselje, za stanovnike Luga, tako i građane Novog Pazara”, dodao je Biševac.


“Jedno veliko hvala želim da uputim svima onima koji su doprineli da danas ova škola izgleda ovako. Ovo su najistavremeniji uslovi gde će deca pohađati nastavu i nama je cilj, kao i Vladi Republike Srbije, da stvaramo što bolje uslove za obrazovanje naše dece, jer deca su najveće bogatstvo i najveće blago našeg grada i naše zemlje. Oni su naša budućnost i zato uvek kažemo da najbolja investicija za budućnost upravo je ulaganje u obrazovanje. Pored ovog projekta sigurno u narednom periodu očekujemo otvaranje niz projekata, jer ova godina je istorijska što se tiče ulaganja Vlade Republike Srbije u Grad Novi Pazar. Investicije u prošloj i ovoj godini prelaze prekod 150 miliona eura”, kazao je Biševac.

To je izgradnja  Kliničko-bolničkog  centra, izgradnja korićenja reka Jošanice, Trnavice i Raške, izgradnja mostova na tim rekama, izgradnja upravo ove škole, izgradnja puteva, kulturno-istorijskih spomenika, otvaranje vrtića,  i niz projekata koji doprinose boljem životu građana Novog Pzara. Ovo sigurno ne bi mogli bez pomoći Vlade. Pre svega želim da  zahvalim predsedniku Republike Vučiću, premijeru Vučeviću, ministrima Glišiću i Memiću i kompletnoj Vladi na ulaganju u Novi Pazar, jer vidimo da iz godine u godinu grad se sve više izgrađuje i tim stvaramo sve bolje uslove za život, a to je dokaz da posle Beograda i Novog Sada je treći grad da kažemo,
koji je između dva popisa povećao broj stanovnika, upravo zahvaljujući u invensticije i svaranju što boljih uslova, jer pored prirodnog priraštaja ljudi iz okolnih mesta su videli i dolaze ovde, vide budućnost u Novom Pazaru”, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

“Drago mi je da smo danas u ovom divnom objektu.  Želimo da ova sportska sala, ne bude samo školska već da bude i  za praćenje u drugim sportovima”, kazao je obraćajući se prisutnima premijer Vučević. Vučević je poželeo sve najlepše đacima , pohvalio  lokalnu samoupravu naglašavajući da veći gradovi nemaju ovakvu sportsku dvoranu. Takođe je zamolio da se Bošnjaci i Srbi drže zajedno ističući važnost zajedinštva u zajednici. Tokom svog obraćanja Vučević je istakao značaj saradnje i zajedništva među svim građanima, što je dodatno osnažilo poruku o važnosti zajedničkog rada.

Ministar za javna ulaganja Darko Glišić takođe se obratio prisutnima prilikom obilaska OŠ” Desanka Maksimović”.

“Neću govoriti o iznosu koji je upotrebljen za rad na ovoj školi jer kada ulažete u decu i obrazovanje, cena je apsolutno nebitna, jer jedno takvo ulaganje treba na jedan duži vremenski period da nam obezbedi da deca zaista se uče stvarima koja će im pomoći da lakše prođu kroz život. Kada imaju školu i kada imaju sve uslove koji su na najviše mogućim standardima, onda jedno takvo ulaganje im daje mogućnost da potpuno spremni dalje kroče u život. Dosta projekata ovde u Novom Pazaru čeka na svoju realizaciju. Neki su završeni, neki će da budu otvarani u narednom periodu. Ono što će Ministarstvo za javna ulaganja zajedno sa Vladom Republike Srbije da ima kao svoj fokus u narednom periodu, to je završetak Kliničko-bolničkog centra  ovde u Novom Pazaru”, rekao je ministar Glišić.


“Mi smo pre mesec dana obišli radove i danas smo iskoristili priliku da razgovaramo i narednih dana će direktor bolnice doktor Meho Mahmutović doći kod nas u ministarstvo da nastavimo te razgovore da što više probamo da ubrzamo završetak tog projekta, jer to je takođe jedan od veoma značajnih projekata za Grad Novi Pazar i rekao bih za čitavu ovu oblast ovde, tako da se nadam da ćemo vrlo brzo imati tu konkretne rezultate i da ćemo se videti ponovo nekom prilikom na kojoj ćemo zajedno sa predsednikom Vlade, sa ljudima iz državnog rukovodstva moći da kažemo da smo još jednu veliku i dobru stvar uradili za sve građane Novog Pazara. Nadam da su stanovnici naselja Lug ovde najponosniji na ovu školu, pokazali koliko im to znači, tako da nek je srećno Lužanima, nek je srećno naravno pre svega deci i njihovim roditeljima početak školske godine u ovom novom objektu i nek je sa srećom Gradu u Novom Pazaru koji je zaista dobio jedan veoma, veoma reprezentativan objekat
i idemo dalje, radimo i razvijamo Srbiju od severa do juga, od istoka do zapada nebitno je gde se koje mesto nalazi, važno je da napredujemo i važno je da svi zajedno rastemo”, rekao je ministar za javna ulaganja u Vladi Republike Srbije Darko Glišić.

Radovi na OŠ” Desanka Maksimović” obuhvatili su modernizaciju infrastrukture, zamenu instalacija, novu kotlarnicu, podove, stolariju, fasadu i školski mobilijar. Sportska dvorana od 2.390 kvadratnih metara ima kapacitet da primi 500 gledalaca i teren za više različitih sportova.

Biljana Veljović

Podeli