DruštvoVesti

Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja obeležava se u periodu 1-7. avgusta 2024. godine, pod sloganom „Budimo bliže-podrška tokom dojenja za sve“, što ukazuje na potrebu na globalnom nivou da što veći broj dojilja dobije adekvatne savete. Tim povodom naša ekipa je posetila službu polivalentne patronaže u Domu zdravlja.

U cilju podizanja svesti o tome koliko je dojenje zdravo i potrebno za svaku bebu Služba Polivalentne patronaže Doma zdravlja Novi Pazar ima poseban program za dojilje, gde im u zadnjem trimestru objašnjava i pokazuje značaj dojenja.

“U našoj školici pokazujemo budućim mamama kako da na najbolji način priđu svojoj bebi. Da nauče u kom položaju beba treba da bude kada se doji. Ispravan način postavljanja dojke u bebina usta kako bi beba uspela na najlakši način da dobije dovoljno mleka. Nakon izlaska iz porodilišta mi, patronažne sestre, idemo u posetu tim mamama i proveravamo, ali i dajemo tada praktična uputsva ispravnog dojenja. Zadovoljni smo koliko danas mame žele da doje svoju decu s obzirom na brz ritam života i potrebom za poslom”, kazala je za RTV Novi Pazar patronažna sestra Magdalena Jovanović.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života.

“Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je međutim i podrška šire okoline: organizacija civilnog društva, vlada, kreatora zdravstvene politike, zdravstvenih sistema i zdravstvenih radnika, savetnika za dojenje, poslodavaca, prijatelja, kao i zajednice u celini”, kazala je patronažna sestra Magdalena Jovanović.

Beba majčinim mlekom dobija mnogo toga ne samo hranu. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama.

“Mleko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija”, istakla je Jovanović.

Poruka ovogodišnje svetske nedelje dojenja je da treba da napravimo mrežu podrške koja stavlja u centar porodicu , Pre svega ranjive grupe majke koje žive na selu, porodice sa decom sa posebnim potrebama. Podsetimo, Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine u prvoj nedelji avgusta, u više od 170 zemalja sveta dok će se nacionalna nedelja dojenja obeležiti od 30. septembra  do 7. oktobra.

Nacionalna nedelja dojenja u Srbiji tradicionalno se obeležava 40. kalendarske nedelje i simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Cilj je da se ukaže na značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj i istakne značaj podrške trudnicama, babinjarama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje.

A.A.

Podeli