SvetVesti

Izrael gađao šatorska naselja u kompleksu bolnice Al-Aqsa

Izraelske snage izvele su u noći sa subote na nedjelju napad na šatorska naselja u kompleksu bolnice Al-Aqsa u centralnoj Gazi, pri čemu je poginulo četvero Palestinaca, dok je najmanje 18 osoba povrijeđeno.

Napad je izazvao veliki požar u kojem su uništeni brojni šatori i lične stvari raseljenih osoba koje su potražile sklonište u ovom improvizovanom prihvatilištu.

Prema izvještaju Tareqa Abu Azzouma, koji se javlja ispred bolnice Al-Aqsa u Deir al-Balahu, izraelske snage su prije napada izviđale područje koristeći bespilotne letjelice, a zatim su izvele snažnu eksploziju bez prethodnog upozorenja. Svjedoci su opisali užasnu paniku među ljudima dok su tražili svoje najmilije među ubijenima i ranjenima.

Ovaj napad je izazvao dodatnu zabrinutost zbog sigurnosti u Gazi, gdje su bolnice i humanitarne organizacije bile na meti napada. Tareq Abu Azzoum ističe da bolnice, kao mjesta pružanja pomoći i zaštite, ne bi trebale biti ugrožene u konfliktima.

Pored napada na kompleks bolnice, izvještaji iz Civilne zaštite navode da su izraelske snage izvodile napade i u drugim dijelovima Gaze. U jednom napadu iz vazduha ubijena su tri Palestinca u vozilu, dok su u istočnim dijelovima grada Gaze ubijene još tri osobe u napadu bespilotnom letjelicom. Također, napadnut je izbjeglički kamp Al Nuseirat, no projektil koji je ispaljen nije eksplodirao.

 

Izraelske snage su gađale izbjeglička šatorska naselja u kompleksu bolnice u centralnoj Gazi.

U napadu je ubijeno četvero Palestinaca, koji su se nalazili u dvorištu bolnice Al Aqsa. Najmanje 18 je povrijeđenih. Napad je prouzročio veliki požar na mjestu gdje je hiljade Palestinaca potražilo sklonište od izraelskih napada.

Tareq abu Azzoum javlja se ispred bolnice Al-Aqsa u Deir al-Balahu.

Izvori: AL JAZEERA, radiosarajevo.ba

D. M.

Podeli