DruštvoVesti

Održana konferencija “Moj poslanik” u Novom Pazaru

Koliko su narodni poslanici aktivni i na koji način predstavljaju u Skupštini građane iz svojih lokalnih zajednica? Da li lokalne teme imaju stranačke boje? Koja je uloga medija i civilnog društva u svemu tome? O ovim temama razgovarano je na konferenciji platforme Moj poslanik.

Ova konferencija uglavnom se organizovala u Nišu ali je Novi Pazar počastvovan da ove godine bude domaćin. Učešće narodnih poslanika ove godine je izostalo jer je u toku vanredno zasedanje Skupštine pa su o  tome  koliko su interesi lokala zastupljeni u republičkom, a koliko u lokalnom parlamentu? I koliko je neophodna Decentralizacija političke moći govorili predstavnici civilnog sektora ali i medija.

Predstavnik Proaktiva Filip Jovanović kaže da se u ovom trenutku prati rad oko 50 narodnih poslanika u aktuelnom sazivu parlamenta sa teritorije južne i istočne Srbije, Rasinskog i Raškog okruga.

Direktor Urban Ina Sead Biberović smatra da građani i građanke nisu dovoljno obavešteni o tome ko su poslanice i poslanici sa ovih prostora, niti šta može biti njihova uloga i zadatak.

Moj poslanik je platforma koja ima za cilj da unapredi komunikaciju građana i izabranih narodnih poslanika i da ukaže na značaj razumevanja i dobrog odnosa između njih. Građani imaju mogućnost da poslanicima ukažu na probleme, postave pitanja posredstvom platforme i da daju predloge poslanicima u vezi sa važnim temama koje se tiču njihove lokalne zajednice.

Konferenciji su osim zainteresovanih građana prisustvovali predstavnici civilnog društva i medija iz Niša, Kruševca, Zaječara, Leskovca, Sjenice, Tutina i drugih gradova.

Platformu vode organizacija Proaktiv iz Niša i partneri TOC iz Zaječara, Edukativni centar Kruševac i Urban In iz Novog Pazara.

Podeli