Društvo

Ko sve ima pravo na beneficirani radni staž?

Pravo na beneficirani radni staž u Srbiji ostvaruju radnici u rudnicima, policijski službenici na specifičnim poslovima, profesionalni vozači teretnih vozila i autobusa, zdravstveni radnici u radiologiji, vatrogasci, i pripadnici bezbednosnih agencija. To podrazumeva da se za svakih 12 meseci rada njihov staž računa sa uvećanim trajanjem, odnosno kao da su radili između 14 i 18 meseci.

Radnici u rudnicima uglja, kao što su kopači i jamski palitelji mina, imaju najveće uvećanje, gde se 12 meseci rada računa kao 18 meseci. Policijski službenici na posebno složenim poslovima ostvaruju beneficirani staž od 14 do 18 meseci. Vozači teretnih vozila i autobusa imaju uvećanje na 14 meseci, dok zdravstveni radnici u radiologiji i vatrogasci ostvaruju 15 odnosno 14 meseci staža za svakih 12 meseci rada. Pripadnici bezbednosnih agencija, poput Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne službe, takođe imaju pravo na uvećan staž.

Ova prava su definisana Zakonom o Penzijskom i invalidskom osiguranju i pravilnikom Fonda PIO, koji precizira radne pozicije i minimalne godišnje aktivnosti za određene profesije.

Podeli