DruštvoKultura

EKO-FESTIVAL okupio veliki broj mališana

Manifestacijom EKO-FESTIVAL, koji je održan u gradskom parku, završen je višemesečni projekat koji je realizovao Centar Duga u saradnji sa Državnim univerzitetom i Fondacijom Front. Cilj je bio širenje ekološke svesti i motivacije svih članova društva u preuzimanju odgovornosti i aktivnog učešća u zaštiti prirodne sredine kao i doprinos razvoju ekološki visokosvesnog društva.

Evo kako su najmlađi naši sugrađani pokazali kako treba da sačuvamo sredinu u kojoj živimo. Svojom kreativnošću pokazala su koliko je bitna činjenica da se priroda ne sme zagađivati.

Zamisao projekta “Budi neko misli eko“ je povezivanje vrtića, škola, javnog sektora, nevladinih organzacija kao i univerziteta kako bi svi zajedno radili na promociji zaštite životne sredine istakla je direktorka Centra za decu i malde „Duga“ Fatima Durović. Današnja manifestacija je to i opravdala velikim brojem mališana iz svih pomenutih institucija.

„Imali smo na nekoliko lokacija različite aktivnosti, i između ostalog na fotografijama koje smo izložili mladi ljudi su pokazali koliko je priroda koja nas okružuje izuzetna i koliko je potrebno da svi zajednički radimo na razvoju svesti i odgovornosti da je takvu i sačuvamo“, rekla je Durović

Studenti sa državnog univerziteta pokazali su koliko je biologija interesanta i koliko se kroz ovaj predmet može sagledati šta je priroda i koliko nam je bitna.

„Pored radova koji su došli iz škole, imamo i prezentaciju studijskog programa biologije i ono što je naročito zanimljivo je da deca imaju veliko interesovanje za ovaj predmet“, istakla je docent na Državnom univerzitetu Nataša Đorđević.

„Biologija se meni oduvek sviđala čak od malih nogu i većina dece kao što vidim je voli i to mi se baš sviđa, jer jedna grana biologije je ekologija koja se bavi zaštitom životne sredine ali kod nas se ona baš i ne čuva, ali na kraju nama treba priroda a ne mi njoj“, dodao je student biologije Enver Hasanović.

Svi koji su prošli kroz edukacione treninge a to su nastavnici, vaspitači i profesori razredne nastave dobili su sertifikat, a oni najbolji dobili su nagrade i plakete. Takođe su nagrađene i pristigle fotografije, i to najbolja po izboru žirija dobila je fotoaparat,  fotografija sa najboljom ekološkom porukom dva noćenja u Mujen apartmanu na Kopaoniku uz spa centar, a fotografija sa najviše lajkova odevni predmet u Exit outlet.

Alma A.

Podeli