Društvo

“Znanjem do posla”

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je danas će njegova zemlja nastaviti da pomaže područje Jugozapadne Srbije, kroz finansijsku podršku nekoliko različitih projekata. On je u medijima rekao da će Švajcarska sa sedam miliona švajcarskih franaka učestvovati u finansiranju projekata u novom programu, koji će obuhvatiti 99 opština u Srbiji, „ Te aktivnosti i inicijative Švajcarske, kao zasebne, ali komplementarne komponente, biće usmerene na izgradnju i jačanje lokalnih samouprava, da bi mogle bolje da apsorbuju i upravljaju sredstvima koja dobijaju iz evropskih fondova“, rekao je Ge, koji boravi u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru.

 

Ambasador  Švajcarske u Republici Srbiji Filip Ge i direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC) Ursula Lojbl i posetili imali su priliku da obiđu i  Školu za dizajn tekstila i kože, koja već sprovodi programe dualnog obrazovanja, te gradsku Kancelariju za mlade, koja je lokalni partner na implementaciji programa „Znanjem do posla“ u Novom Pazaru.

 

„Danas sam u školi za dizajn, tekstil i kožu imao prilike da se uverim da ima kapaciteta za sprovođenje projketa „Znanjem do posla“. Drago mi je da je Novi Pazar jedan od pet pilot opština koje učestvuju u ovom projektu, smatram da je ulaganje u obrazovanje od strane lokalne zajednice, vlasti i međunarodnih donatora jedna od najboljih odluka, koju neko može da donese“, kaže Ge.

 

Direktor škole Meho Camović je goste iz Švajcarske ambasade upoznao sa radom škole, kao is vim donacijama, koje su unapredile rad ove ustanove.

 

„Drago mi je što škola, koju predstavljam može da učestvuje u jednom ovakvom projektu , jer Švajcarska je jedna od najbogatijih zemalja, gde sam imao prilike da naučim kako funkcioniše dualno obrazovanje, za koje mislim da će biti  od velikg značaja za grad, a i zemlju uopšte“, kaže Camović.

 

Cilj programa „Znanjem do posla“ je dugoročno povećanje zapošljivosti mladih u Srbiji na socijalno inkluzivan način, te testiranje najefikasnijeg modela međusobne saradnje firmi, lokalnih samouprava, obrazovnih institucija i nevladinog sektora, kako bi se mladima omogućilo da van formalnog obrazovnog sistema i u najkraćem roku steknu znanja i veštine koje poslodavci traže, ali i da donose informisane odluke o razvoju svoje karijere.

 

Četvrogodišnji program za povećanje zapošljivosti mladih „Znanjem do posla“ sprovodi se u pet pilot oblasti– Kruševcu, Knjaževcu, Novom Pazaru, Pirotu i Kragujevcu. Vlade Švajcarske i Srbije uložile su u ovaj program ukupno 15,3 miliona švajcarskih franka, od čega je Švajcarski deo od 8 miliona švajcarskihfranaka uložen u aktivnosti u pilot oblastima.

Podeli