DruštvoVesti

Redovno održavanje deponije Golo brdo

Javno komunalno preduzeće “Gradska čistoća” ni ove godine nije imala problem sa samozapaljivanjem deponije Golo brdo. I ove godine grad Novi Pazar odvojio je sredstva kako bi se odradile sve pripremne radnje i deponija održavala na najbolji način sa trnutnim uslovima koji su dostupni.

Trenutno način na koji se održava deponija Golo brdo je prezatrpavanje postojećeg smeća slojem zemlje. Inače je pravilo kod ovakvih deponija je da se prave sendviči i to sloj đubreta sloj zemlje sa ciljem da se preduprede samozapaljivanja koja prouzrokuju velike štete. Na ovaj način se takvi problemi drže pod kontrolom.

“Unazad nekoliko godina trudimo se da deponiju Golo brdo održavamo na način da je prezatrpavamo zemljom koju vadimo iz okolnih brda. Ovo je način kako se zapravo održava deponija stabilno i kako se ona održava a da ne dolazi do samozapaljenja i do onih požara kako smo imali priliku da vidimo proteklih godina. Uz veliku podršku Grada i gradonačelnika ponovo smo i ove godine dobili sredstva da odradimo ove pripremne radnje”, kazao je direktor JKP “Gradska čistoća” Faruk Suljević.

Projekat koji je još 1999. godine bio odrađen po svim standardima do danas nije zaživeo. Tim projektom predviđeni su bili kanali za ocedne vode kao i izdvajanje metana, gasa koji se stvara u telu deponije.

“I dan danas, 20 i nešto godina posle, imamo i dalje probleme sa njom. Nadamo se da će se ubrzo naći način da dođe do rekultivacije deponije. Da će nam Ministarstvo izaći u susret i prihvatiti projekat koji smo poslali na saglasnost. Do tada ćemo se mi truditi da uz pomoć grada Novog Pazara radimo prezatrpavanje i na taj način sprečavamo makar pojavu požara i onih nemilih scena koje smo nažalost viđali proteklih godina”, kazao je za RTV Novi Pazar direktor JKP “Gradska čistoća” Faruk Suljević.

On je takođe istakao i da u proteklih godinu dana nije bilo niti jedno ozbiljnije samozapaljenje. Kako je rekao, uvek ima sitnih paljenja i pojedinačnih, mestimičnih samozapaljivanja, ali ništa veliko i ništa mnogo opasno po život građana u okolini deponije”, dodao je Suljević.

Suljević je na kraju istakao da je urađena potpuna sanacija deponije golo brdo i da za razliku od Užičke regionalne deponije “Duboka” i deponije Komunalnog preduzeća Raška, kod nas nije bilo većih paljenja deponije.

A.A.

 

Podeli