DruštvoVesti

Otvorena Radionica za prevođenje i digitalizaciju

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović”, otvorena je Radionica za prevođenje i digitalizaciju pod nazivom „15. jul“. Radionica je otvorena uz podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA).

Događaju su prisustvovali ambasador TurSke u Srbiji Hami Aksoy, generalni konzul Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen, koordinator TIKA-e u Srbiji Mehmet Mete Anac, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Skupštine Novog Pazara Samir Lekić sa saradnicima.

 

“Drago nam je što je još jedan vredan projekat realizovan i ova Radionica za prevođenje i digitalizaciju u biblioteci je od velikog značaja. Zaista veliku zahvalnost upućujem donatorima i izražavam zadovoljstvo zbog dugogodiđnje saradnje koja će se, siguran sam, nastaviti i ubuduće”, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

“Opremom koju je obezbedila TIKA za Radionicu za prevođenje i digitalizaciju, koju danas zajedno otvaramo u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru, imamo za cilj da podržimo promociju književnih i kulturnih vrednosti  kako regiona Sandžak, tako i Republike Turske. Verujemo da cće naš projekat dati značajan doprinos otvaranju  bogatog kulturnog nasleđa Sandžaka prema svetu. S druge strane ocenjujemo da će naš projekat omogućiti da se bogati resursi lokalne kulturne baštine iznesu na videlo i prenesu što većem broju ljudi”, kazao je između ostalog koordinator TIKE u Beogradu Mehmed Anać.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy smatra da je višestruka važnost otvaranja radionice za prevođenje i digitalizaciju i davanja imena “15. jul”, u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović”.

“Smatramo da je od velikog značaja obezbeđivanje neophodne opreme i davanje imena “15.jul” radionici za prevođenje i digitalizaciju , koji smo danas otvorili u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović”. Verujem da će ova radionica koju snmo otvorili uz doprinos TIKA-a, biti koristan za edukaciju naše omladine i služiti potrebama naroda u  Sandžaku. Takođe, zahvaljujem svima koji su dali doprinos u ovom projektu”, rekao je ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy.

“Ovo je veoma vredna donacija za našu ustanovu, 16.000 evra, ali nije prva koju smo dobili od TIKE kao i Turske”, kazao je direktor Narodne biblioteke “Dositej Obradović”,Elijas Rebronja.

“Mi ćemo u okviru ove radionice u narednom periodu prevoditi dela sa bosanskog na turski jezik i obratno. Mi imamo već jedno delo prevedeno sa bosanskog na turski jezik i to je delo “Bihorci” našeg Ćamila Sijarića. Prevodićemo i druga dela od drugih pisaca pa ćemo na taj način literaturu ovog kraja učiniti dostupnom građanima Turske”, istakao je Rebronja.

Radionica za prevođenje i digitalizaciju 15.jul, služiće generacijama kao simbol pobede demokratije,volje naroda i nacionalnog jedinstva  protiv izdajničkog pokušaja državnog udara koji se desio u Turskoj.

Biljana Veljović

Podeli