DruštvoVesti

Bugenhout i Halačeva susrela se sa gradonačrlnikom Biševcem i predsednikom Skupštine Lekićem

Ambasadorka Belgije u Srbiji, Keti Bugenhout i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva, posetile su Novi Pazar i tom prilikom se sastala sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, predsednikom Skupštine Samirom Lekićem i njihovim saradnicima. Tokom susreta, razgovarali su o jačanju saradnje i o mogućnostima za unapređenje ekonomskih odnosa i kulturne razmene.

Ambasadorka Keti Bugenhout i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Plamen Halačeva izrazile su podršku daljem razvoju Grada i istakle važnost nastavka dijaloga i saradnje na lokalnom nivou.

„Poslednji put sam bila ovde  1996. godine i drago mi je da sam ponovo ovde i ono što želim da naglasim je da, kako sam došla, videla sam da je grad dosta živ, da se dešava dosta stvari i drago mi je da se dešavaju i ekonomske aktivnosti. Ono što sam isto čula od gradonačelnika je da se diaspora trudi, odnosno diaspora daje sve od sebe da ulaže i da se na taj način podržava razvoj ekonomije. Takođe sam sa gradonačelnikom razgovarala i o putu Republike Srbije ka Evropskoj uniji, iz razgovora sam videla da je Novi Pazar spreman i da postoji želja da postane što pre deo Evropske unije i to nam je drago da čujemo. Takođe, ono što mi je bilo drago je da smo sa gradonačelnikom razgovarali i o sportu, jer smo i ja i gradonačelnik bili profesionalni sportisti“, izjavila je ambasadorka Belgije u Srbiji, Keti Bugenhout.

„Razgovarali smo kako da unapredimo saradnju, Evropska unija ovde već dugo godina pruža podršku razvojnim projektima. Naša podrška se zasniva na principima koji stvarno utiču na kvalitet života građana Novog Pazara, posebno u oblastima socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i prevencije elementarnih nepogoda. Razgovarali smo i o otvaranju Evropske kuće u Noovm Pazaru, verujem da će do toga doći što pre, već sledeće godine. Na ovom sastanku smo razgovarali i o potencijalnoj lokaciji“, izjavila je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva.

Ulaganja Evropske unije, značajna su za razvoj novopazarskog kraja, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

„Realizovani su brojni projekti u oblasti zdravstva, kao što je izgradnja zgrade Hitne pomoći, izgradnja brana za zaštitu od elementarnih nepogoda, kao i pomoć u izgradnji inovacionog centra“, podsetio je Biševac.

Ova poseta predstavlja važan korak u jačanju veza između ovog grada i evropskih institucija, te otvara nove mogućnosti za saradnju i razvoj.

Podeli