Društvo

Predsednica fondacije Dragica Nikolić obišla rekonstruisano porodilište

Novopazarsko porodilište jedno od najmodernijih u regionu

„Potpunom rekonstrukcijom ginekološko-akušersko odeljenje je sada jedno od najmodernijih u regionu“ ,rekla je Dragica Nikolić, presednica fondacije koja je učestvovala u obnovi novopazarskog porodilišta.  Prilikom obilaska ovog odeljenja ona je izjavila da je fondacija do sada  za Opštu bolnicu obezbedila više donacija, a sve u cilju da se građanima Novog Pazara obezbedi što kvalitetnija zdravstvena  usluga.

Direktor Opšte bolnice dr Mirsad Đerlek kaže da je fondacija Dragica Nikolić, prva inicirala  rekonstrukciju ginekološko akušerskog odeljenja, na koju je Novi Pazar čekao godinama. Ova kapitalna investicija od velikog je značaja, a porodilište u ovom gradu jedno je od njabolje opremljenih u Srbiji, dodaje Đerlek.

„Više puta smo tražili donatore, ali zahvaljujući fondaciji Dragice Nikolić, koja je stupila u kontakt sa turskom razvojnom agencijom TIKA  danas imamo potpuno rekonstrusano odeljenje. Donacija j u novčanoj vrednosti je oko dva miliona evra, a uz pomoć ove fondacije izrađen je i projekat za ovaj objekat. Obezbeđeno je više donacija za bebe, ultrazvučni aparat, kao i još mnogo toga što koristi i ginekološkom odeljenju, a i Opštoj bolnici. Mi smo četvorto porodilište u Srbiji i ovom opremom smanjićemo stopu  smrtnosti novorođenčadi, ali i komplikacija, koje su se dešavale. Sa savremenom opremom, potpunom rekonstrukcijom odeljenja i kvalitetnim kadrom opravdaćemo ono što se od nas i očekuje, a to je da pacijentima u regionu, kojih ima oko 300.000 pružimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a da u oblasti ginekologije imamo vrhunsku uslugu”, rekao je Đerlek.

Pored pomoći rekonstrukcije porodilišta, predsednica fondacije Dragica Nikolić, kaže da je opremljena I laboratorija Opšte bolnice, dok je jedan od najvažnijih segmenata donacije operaciona sala sa najmodernijom tehnikom i medicinskom opremom.

“Porodilište je kompletno opremljeno i rekonstruisano, kao što vidite od plafona do poda i sada je jedno od najmodernijih porodilišta u ovom regionu. Pored porodilišta, opremili smo i laboratoriju u Opštoj bolnici, koju nije imala, ali i hirušku salu, koja jedna od najmodernijih. Sve ovo ne bi mogli sami da nije bilo pomoći, u ovom slučaju to je turska razvojna agencija TIKA , sa kojom imamo sporazum o saradnji, a koja je već urodila plodom. Nadamo se da će se ovakve aktivnosti  nastaviti i ubuduće”, rekla je Nikolićeva.

Fondacija Dragice Nikolić trenutno radi na izgradnji ambulante u Kragujevcu, a ovih dana se planira i početak rekonstrukcije porodlišta u Aleksincu. Nikolićeva je obišla prostorije rekonstrusanog porodilištima, porodiljama, koje su bile na odeljenju uručeni su pokloni. Današnja donacija sastojala se od  bebi odela, spavaćica, prekrivača i bade mantila.

Predsednici fondacije Dragici Nikolić uručena je i zahvalnica za pomoć u realizaciji ovog značajnog projekta za grad Novi Pazar.  Ginekološko akušerkso odeljenje u punom kapacitetu radi od početka godine.

S.Redžepefendić

Podeli