Društvo

Garažno mesto – manja taksa

Za investitore koji planiraju izgradnju stambenog objekta sa obezbeđenim garažnim mestima u Novom Pazaru, takse za gražna mesta umanjene su za čak 50 odsto, a dodatne povoljnosti nude se investitorima koji planiraju izgradnju posebnog namenskog objekta za čuvanje automobila. Namere Uprave grada su da se ovakvim odlukama doprinese rešavanju problema nedostatka parking prostora u Novom Pazaru.

Ustaljena praksa da se garažni prostor obračunava isto kao stambeni, u Novom Pazaru više ne važi. Naime, kako objašnjava zamenica načelnika Odeljenja za urbanizam i izgradnju, Pemba Džanković, u skladu sa odlukama Uprave grada o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, niže takse predviđaju se za investitore koji poštuju propise u smislu obezbeđivanja potrebnog broja garažnih mesta.

”Ukoliko imate predviđene nadzemne etaže namenjene za parkiranje, ostvaruje se popust na ta garažna mesta sa umanjenjem od 50 odsto. Stavlja se akcenat na to da je poželjno, preporučljivo i da ima razloga da obezbeditete parking mesta, a Grad Novi Pazar je spreman da se odrekne dela svojih sredstava na uštrb uređenja u oblasti saobraćaja”, kaže Džanković.

Posebne povoljnosti nude se potencijalnim investitorima namenskog gražnog objekta. U tom slučaju, ističe Džanković, doprinosi su niži za čak 90 odsto, a za one koji plaćaju odjednom, i na tih 10 odsto ostvaruju popust od 30 odsto. Džanković kaže i da u poslednje vreme u Novom Pazaru oko 90 odsto investitora poštuje propise o planiranju garažnog prostora.

S.Lj.

Podeli