Društvo

“Turska sofra” manifestacija povodom 556 rođendana Novog Pazara

Povodom obeležavanja 556 rođendana grada Novog Pazara, Turski kulturni centar organizovao je manifestaciju pod nazivom „Turska sofra“. Cilj je upoznavanje i zblizavanje različitih kultura ali i nagrađivanje onih koji su se potrudili da ova manifestacija uspe istakla je upravnica ovog centra Almira Suljević..

Još jedna u nizu aktivnosti koje se održavaju povodom obeležavanja Dana garad bila je i manifestacija takmičarskog karaktera “Turska sofra”. Bilo je prijavljeno 31 jelo. Prvo mesto i nagrada od 100 eura pripalo je Ajli Bihorac koja je spremila i slana i slatka jela.

“Spremala sam ćufte sa patlidžanom, ćahije koje turci mnogo vole, takođe sam spremila peljte i nezaobilaznu baklavu. Jela sam spremala sa ljubavlju i to je tradicija u mojoj porodici. Nisam se nadala prvom mestu”, kazala je Bihorac.

Turska kuhinja je ostavila najvećeg uticaja na mnoge zemlje, ali ona tradicionalna turska jela najviše su se zadržala kod nas.

“Cilj današnje manifestacije je upoznavanje i zbližavanje različitih kultura. Jeste da je turska kultura ostavila puno uticaja na recimo kulturu kuhinje svih zemalja Balkana ali ipak postoje male razlike. Pa se nadam da ćemo te razlike osetiti večaras”, kazala je director Turskog kulturnog centra Almira Suljević.

Jela su ocenjivali stručnjaci turske kuhinje i to professor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i Turskom kulturnom centru Jasni Jajla, bračni par Murat i Irma Dall koji imaju restoran turske hrane u Novom Pazaru i Faruk Suljević koji je dugo živeo u Turskoj i kome je ova kuhinja jako bliska. Prema njihovim ocenama Treće mesto i nagrada od 50 eura je pripalo Albini Župljanin a drugo mesto i nagrada od 75 eura Milhati Zoranić. Nagrade će im uručiti abasador Turske u Beogradu Tanju Bilgiç 20. aprila na Dan grada.

Alma A.

Podeli