Društvo

Edukativna radionica za poljoprivrednike u Leskovi

Podsticaj pokretanja porodičnog biznisa na poljoprivrednim gazdinstvima počeo je još kroz Zimsku školu za poljopivrednike našeg kraja, koju organizuje Poljoprivredna stručna i savetodavna služba iz Novog Pazara. U tom cilju, u saradnji sa beogradskim Institutom za primenu nauke u poljoprivredi oni su danas organizovali i edukativnu radionicu u melkari Pešterka u Leskovi, nadomak Tutina.

Muzafer Caković iz Melaja namerava da unapredi svoju proizvodnju. Preko Poljoprivredne stručne i savetodavne službe iz Novog Pazara, već je obišao nekoliko uspešnih porodičnih gazdinstava u Vojvodini i spreman je, kaže, da stečena znanja i iskustva primeni na svom imanju.

Direktor mlekare Pešterka Izet Destanović je već ostvareni proizvođač. Iako proizvodnja mlečnih proizvoda u njegovoj mlekari može služiti za primer, dragoceni su mu, kaže, saveti stručnjaka, jer namerava da proširi proizvodne kapacitete.

Univerzitetska profesorka i savetnica beogradskog Instituta za primenu nauke u poljoprivredi Anka Popović Vraneš, koja je radila i na zaštiti geografskog porekla sjeničkog sira, istakla je značaj ubrzanog razvoja u kraju, koji, kako je rekla ima sve uslove za ostvarivanje dodatne vrednosti ali i same organske proizvodnje.

U tom cilju direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, Nihad Hasanović je u Leskovi najavio i da će ta služba već od naredne nedelje organizovati tribine na kojima će poljoprivredni proizvođači biti detaljno informisani o načinima ostvarivaljnja, ove godine, veoma značajnih podsticajnih sredstava.

S.Lj.

Podeli