DruštvoVesti

U Novom Pazaru predstavljen projekat “Metodologija zona škole”

U Novom Pazaru prezentovan je projekat “Metodologija zona škole”. Projekat će dati jasne preporuke za uređenje zona škola u pogledu saobraćajne infrastrukture i signalizacije. Cilj je povećana bezbednost dece na putu od kuće do škole.

Reč  je o projektu u okviru kojeg će stručnjaci Agencije na osnovu analize stanja bezbednosti saobraćaja u zonama škola izraditi projektnu dokumentaciju. Po njoj će biti sprovedena saobraćajna i vertikalna signalizacija. U projekat je uključeno i nekoliko škola iz Novog Pazara. Analizom rizika saobraćaja će za neke od njih biti poklonjena projektno-tehnička dokumentacija.

-Projekat se realizuje u tri grada-

U okviru projekta analizira se stanje bezbednosti saobraćaja u 20 zona škola u Kragujevcu, Novom Pazaru i Somboru. Nakon čega će Agencija za bezbednost saobraćaja lokalnim samoupravama pokloniti gotove projekte za uređenje pojedinih zona škola.

Projekat Metodologija zona škole će pomoći da se unificiraju kriterijumi i preduzmu mere. One će doprineti većoj bezbednosti dece u zonama škola, a posebno kada je reč o deci pešacima. Podrazumeva uređenje saobraćajne infrastrukture i signalizacije na takav način da podržava poštovanje propisa i bezbedno kretanje svih učesnika.

Zona škole, prema zakonu, predstavlja deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole i koja je obeležena odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Međutim, u praksi se zona škole određuje na osnovu subjektivne procene donosioca odluka ili projektanta što nije prihvatljivo.

Savremeni pristup podrazumeva da pored edukovanja dece o bezbednom učestvovanju u saobraćaju i saobraćajno okruženje bude prilagođeno deci – pešacima. Na primer, pored edukovanja dece kako da prelaze ulicu na pešačkom prelazu, potrebno je i da primenimo mere da taj pešački prelaz bude bezbedan.

Brzina u zoni škole je sa razlogom ograničena do 30 km/h i sa razlogom je to u vreme od 7 do 21 čas. Međutim, to ograničenje ne poštuju svi vozači, što govori da saobraćajni znak za zonu škole nije dovoljan, a takođe, ne može se očekivati da u svakoj zoni škole imamo jednog policajca koji će kažnjavati one koji ga ne poštuju.

Agencije/A.N.

Podeli