PolitikaVesti

SDA:Mreža bošnjačkih narodnih poslanika na Balkanu

SDA Sandžaka, danas je održala press konferenciju ispred koje je o novim idejama govorio narodni poslanik Enis Imamović. On je predstavio inicijativu  za formiranje foruma, odnosno mreže bošnjačkih narodnih poslanika na Balkanu.

Imamović je istakao da je ova mreža zamišljena kao nadstranačka nacionalna koordinacija nosilaca bošnjačkih mandata u parlamentima svih država regiona čiji bi fokus bio usmeren na produbljivanje  i jačanje veza sa BiH kao matičnom državom svih Bošnjaka. “Mi smo upravo analizirajući poslednja politička dešavanja u regionu došli do nekoliko važnih zaključaka zbog kojih smo odlučili da zauzmemo proaktivnu ulogu i pokrenemo nekoliko inicijativa kao naš odgovor na političke prilike nastale na Balkanu, da zauzmemo stavove i konkretne mere u cilju zaštite interesa bošnjačkog naroda. Naša polazna tačka jeste da je naša matična država BiH”, kazao je Imamović.

Imamović je rekao, da u ovom trenutku Bošnjaci izvan BiH su jedini narod koji iza sebe nema državu koja bi u punom kapacitetu na bilateralnom nivou sa državama u kojima Bošnjaci žive se bavila zaštitom i unapređenjem interesa ovog naroda. “Brojni su primeri u kojima  se Srbija pojavljuje kao zaštitnik Srba koji žive u drugim državama kao što su Kosovo i Metohija, Crna Gora, BiH itd, što je sasvim legitimno. Međutim, postavlja se pitanje zašto se to isto pravo osporava BiH kada su u pitanju Bošnjaci”, kazao je Imamović.

Imamović je danas istakao da na ovaj način, ovom inicijativom  za formiranje mreže bošnjačkih narodnih poslanika na Balkanu, bude izvršen pozitivan politički pritisak na institucije BiH da  u bilateralnim odnosima sa državama u kojima Bošnjaci žive i deluju, BiH zauzme aktivnu ulogu matične države i da kao takva bude garant zaštite vitalnih interesa Bošnjaka ma gde oni živeli. “Ovo je ujedno i zahtev EU da i ona prepozna BiH kao matičnu državu Bošnjaka, “kazao je između ostalog Imamović.

“Mi očekujemo da  ključna i krovna inicijativa za osnivanje ove mreže i u skladu sa zakonom o nacionalnim manjinama bude BNV”, zaključio je Imamović.

Biljana Veljović.

Podeli