Društvo

15. april kraj grejne sezone

Grejna sezona u Gradskoj toplani počela je na vreme 15. oktobra a završiće se 15. aprila, istako je direktor ove ustanove Dejan Nićiforović. On kaže da je sezona zadovoljavajuća i da njie bilo većih primedbi građana. Ove godine je prema njegovim rečima potrošeno oko 1400 tona mazuta što je, kako je rekao, mnogo više nego prethodnih godina.

Na grejnu sezonu ove godine nije bilo većih pritužbi, istako je direktor Gradske toplene Dejan Nićiforović. Kako bi svi korisnici u gradu bili dobro snabdevani toplotnom energijom toplana je u januaru i februaru, kada su temperature bile veoma niske, radila 24 sata.

„Sezona je zadovoljavajuća i trajaće do 15. Aprila, od prilike još mesec dana. Ako vremenski uslovi budu nepovoljni produžiće grejanje do 1. maja što je i zakonski maksimum“, kazao je Nićiforović.

On ističe da je toplana isporučivala kvalitetnu toplotnu energiju u svim zgradama. Takođe je rekao da su se neki korisnici jedino žalili na nespravna grejna tela u stanovima.

„Po novom zakonu mi nemamo nadležnost za održavanje unutrašnjih instalacija zgrada. Međutim, pošto još uvek nisu formirane skupštine stanara i niko nije preuzeo održavanje unutrašnjih instalacija, toplana izlazi u susret građanima i uvek pokušavamo da im otklonimo kvarove bez nadoknade“, dodao je Nićiforović.

Za ovu godinu toplana je planirala 1200 tona mazuta, ali je ta količina utrošena već polovinom februara, pa je, kako kaže Nićiforović bilo potrebno dokupiti još da korisnici do kraja sezone ne bi ostali bez grejanja.

„Zbog spoljnih niskih temperatura koje su ove zime bile, mnogo je veći utrošak mazuta u odnosu na prethodne godine. Realno je negde da se utroši od 1000 do 1100 tona, ali zbog očekivanjih niskih temperatura mi smo obezbedili više, međutim ispostavilo se da su temperature bile mnogo niže nego planirane. I cela je zima hladnija u proseku nego prethodnih godina. Tako da smo potrošili mnogo više mazuta“, kaže Nićiforović.

Zbog nepromenjene cene za grejanje naplata je ove godine mnogo bolja, istakao je Nićiforović. Međutim, kako kaže, još uvek postoje korisnici koji misle da ne treba da plaćaju grejanje, i protiv takvih podnosimo tužbe radi naplate dugovanja, dodao je on.

A.A.

Podeli