Društvo

Prva redovna sednica gradskog štaba za vanredne situacije

Povodom 1. marta Svetskog dana civilne zaštite, održana je redovna i svečana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije. Na sednici su usvojeni izveštaji za 2016. godinu, plan rada za 2017 kao i godišnji program mera i radova na smanjenju rizika u 2017. godini.

Prvi mart se u svetu obeležava kao Dan civilne zaštite sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na znacaj civilne zaštite i razvijanja svesti o preventivnim i samozaštitniim merama i postupcima u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa.

“Tromesečno smo u obavezi da održavamo sednice u skladu sa zakonom o vanrednim situacijama. Redovna sednica je sadržala izveštaj o radu gradskog štaba za vanredne situacije za 2016. godinu gde smo imali više vanrednih situacija, sve aktivnosti oko poplava, takođe i usvajanje godišnjeg rada Gradskog štaba za vanredne situacije za 2017. godinu”, kazao je načelnik odeljenja za vanredne situacije, Ministarstava unutrašnjih poslova Zoran Milovanović.

Milovanović je istakao da su na sednici predložili da se u jedinicama lokalnih samouprava odvoje određena sredstva za otklanjanje posledica od poplava, što se kako je rekao misli na čišćenje reka kao i održavanje zaustavnih brana.

“Svi su svedoci da s jedne strane imamo uređenje vodotoka reke Raške u donejm delu gde se ulivaju Banjska i Deževska, gde će samo uređenje vodotokova zaštititi industrijsku zonu i deo naselja koji se nalazi sa desne strane reke Raške. Takođe je u prethodnom period i u toku prošle godine napravljeno 11 brana na lokalnim rekama. I dat je akcenat da se vrši održavanje tih zaustavnih brana.

Pored zaposlenih iz Sektora za vanredne situacije, sednici su prisustvovali i prestavnici MUP-a, Crvenog krsta i drugih javnih institucija i ustanova.

A.  Ademović

Podeli