EkonomijaVesti

NBS: Vrhunac inflacije u septembru

Nakon julskih 12,8 odsto, inflacija će vrhunac dostići u septembru i tada će iznositi 14 odsto, rečeno je na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji, nakon čega bi trebalo postepeno da opada.

Na ciljani nivo između 1,5 i 4,5 odsto inflacija bi trebalo da se vrati krajem prve polovine 2024. godine.

Prema rečima guvernera NBS Jorgovanke Tabaković od maja do danas obistinili su se ključni rizici iz međunarodnog okruženja.

„Rat u Ukrajini se pojačao i cene energenata su porasle sa već visokog nivoa. Isporuke gasa iz Rusije u Evropu su smanjene što je doprinelo povećanju cena gasa. Imamo da dve od tri najveće svetske ekonomije, SAD i evrozona ulaze u recesiju, što uzrokuje volatilnost na međunarodnim finansijskim tržištima i na spremnost za investiranje. Drugi rizik je poljoprivredna sezona. Umesto prosečne godine kako smo predviđali projekcijom verovatno ćemo se drugu godinu za redom suočiti sa sušom koja će najviše pogoditi kukuruz, suncokret, soju i povrće“, objasnila je Tabaković.

Inflacija u većini zemalja je iznad očekivanja. U SAD je na najvišem nivou poslednje četiri decenije, a u evrozoni od njenog osnivanja.

„Centralne banke nastavljaju da revidiraju naviše projekcije inflacije, ali većina njih očekuje smirivanje situacije u narendom periodu pre svega na tržištima primarnih proizvoda“, istakla je Tabaković.

Ona je ocenila da se bazna inflacija, kada se isključe cene hrane, duvana, alkohola i energije, sa 7,5 odsto kreće u skladu sa očekivanjima ističući da je stabilan kurs glavna kočnica većeg rasta inflacije.

Izvor: Danas

Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Podeli