EkologijaVesti

Zajedno za čistiji Novi Pazar – Retrospektiva velike ekološke akcije

Cela protekla nedelja u Novom Pazaru bila  je u znaku ekoloških aktivnosti u koje su se uključila sva javna preduzeća i ustanove, nevladine organizacije i pojedinci. Najmasovinija akcija organizovana je u subotu. Celonedeljna ekološka akcija najavljena je prošlog ponedeljka, kada su najmlađi Novopazarci, u okviru Eko-festivala na kreativan način ukazali na značaj očuvanja životne sredine. Osim konkretnih rezultata u domenu javne higijene, jedan od osnovnih ciljeva je kolektivno podizanje ekološke svesti kod svih građana.

I lokalni funkcioneri su u subotu ličnim primerom pokazali društvenu odgovornost. Tokom te akcije, kada je, osim građana i veliki broj radnika bio angažovan na čišćenju različitih lokacija u gradu, očišćena su i rečna korita, a sportisti su čistili sportsko-rekreatuivne terene.

Vlikoj vikend akciji predhodile su i velike dnevne akcije kada je odrađen veći deo posla. Radnici, mašine i teška mehanizacija u četvratk su uklonili veliki broj divljih deponija kada je odneto više do 200 kubika smeća. Radilo se na čišćenju kod hidrocentrale u centru Novog Pazara. Podignuta je brana i taj potes u samoj reci ali i na njenim obalama je bio pripemljen za subotnju akciju čišćenja. Kod hidrocentrale među raznovrsnim otpadom uklonjena su čak i kolica iz super marketa i jedan bicikl. Akciji za čistiji Novi Pazar dali su doprinos i đaci osnovnih i srednjih škola koji su ove godine uveli novu praksu da na kraju školske godine ostave čistim školska dvorišta.

S.Lj.

 

 

 

Podeli